Іспанія прийматиме на літні канікули українських дітей, до ініціативи можуть долучитися й інші країни ЄС

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Влада Іспанії ініціювала кампанію з організації літніх канікул для українських дітей, що жили й живуть в умовах повномасштабної війни, як гуманітарний жест і спосіб нагадати про викрадення неповнолітніх Росією.

Про це розповіла перша віцепрем’єр-міністерка Іспанії Надя Кальвіньо в інтерв’ю The Times.

Фото: Getty Images

Так, Іспанія очолює загальноєвропейську кампанію з організації літніх канікул для українських дітей. Ініціатива проведення походить від лідерки фракції соціалістів і демократів у Європейському парламенті, іспанки Іраце Гарсії – вона, як і Кальвіньо, є членкинею Іспанської соціалістичної партії.

Обидві політикині вже відвідали Київ і провели перемовини з Уповноваженим ВРУ з прав людини Дмитром Лубінцем

“Я вважаю, що це чудова ідея. Тим паче що в нас уже є певний досвід приймання українських дітей з Чорнобильської зони на проживання в іспанських сім’ях”, – зазначила Кальвіньо.

Відомо, що після вибуху на Чорнобильській АЕС Іспанія приймала на канікули дітей, які постраждали від цієї трагедії. Вони могли відпочити та підлікуватися, проживаючи в іспанських родинах.

Ця компанія не лише гуманітарний жест, а й спосіб нагадати світу, що президент Росії Володимир Путін і дитяча омбудсман Марія Львова-Бєлова перебувають у розшуку Міжнародного кримінального суду за масову депортацію неповнолітніх.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Ордер видали за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

У МКС раніше казали про наміри відкрити дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну. Одна з них мала стосуватися викрадення дітей, а друга – навмисних ударів РФ по об’єктах цивільної інфраструктури. Комісія ООН, уповноважена Радою з прав людини, вважає, що ці атаки можуть бути злочином проти людяності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter