Ісландський експеримент із впровадження чотириденного робочого тижня показав, що це не погіршує продуктивності

Дата: 06 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Впровадження чотириденного робочого тижня не впливає на продуктивність і якість послуг, водночас робітники, які працюють 35 годин на тиждень, а не 40, почали відчувати менше стресу. 

Такі дані експерименту, проведеного в Ісландії, передає BBC.

Фото: lbc.co.uk

Експеримент проводили з 2015 до 2019 року, а участь у ньому взяли понад 2500 людей, що дорівнює 1% працездатного населення країни. Протягом цього часу учасники, які працювали в дитячих садках, офісах, лікарнях та інших установах, отримували стару заробітну платню, однак на роботі на тиждень проводили на п’ять годин менше. 

Скорочення тижня, як показали результати, не погіршило продуктивності й не відбилося на якості послуг, а в деяких випадках показники навіть покращилися. Самі учасники дослідження зазначили, що коротший робочий тиждень позитивно вплинув на рівень стресу і почуття емоційного вигорання. У деяких робітників налагодився баланс між роботою та особистим життям.

Автори експерименту та ісландські урядовці наполягають, що його результати можуть використовувати й інші країни. 

Ще у 2014 році Міжнародна організація праці ООН пропонувала світу перейти на чотириденний робочий тиждень. Серед плюсів від скорочення називали поліпшення здоров’я робітників, деякі із захворювань яких спричинені перепрацюванням і стресом від нього. 

Окрім цього, прогнозували, що скорочення робочого тижня може позитивно вплинути на екологію завдяки зменшенню кількості викидів під час поїздок людей на роботу і назад транспортом. 

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, найкоротший робочий тиждень у світі в Нідерландах, де працюють близько 27–29 годин. У Франції та Іспанії робочий тиждень становить близько 35 годин.

В Україні Конституція гарантує право на працю, що охоплює можливість заробляти собі на життя працею, яку кожен вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен, хто працює, має також право на відпочинок. Його забезпечують наданням днів щотижневого відпочинку, а також встановленням норм тривалості робочого часу, скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи в нічний час.

Питання тривалості, складу, режиму і порядку обліку робочого часу регулюються Кодексом законів про працю. 

Фотографія обкладинки: fortune.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter