Іранський дрон-камікадзе пролетів уночі над майданчиком Південноукраїнської АЕС

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У ніч на 19 грудня один з випущених російськими військовими іранських дронів-камікадзе пролетів над майданчиком Південноукраїнської АЕС. 

Про це повідомили в “Енергоатомі”. 

Фото: Енергоатом

Проліт зафіксували о 00:46. 

В “Енергоатомі” наголосили, що боєприпас пролетів у близькості до ядерної установки.

“Це є абсолютно неприпустимим порушенням ядерної та радіаційної безпеки… укотре закликаємо не допустити, щоб ядерні об’єкти піддавалися ризику нападу з боку армії РФ й несли загрозу ядерній та радіаційній безпеці України і світу”, – звернулись у підприємстві до МАГАТЕ та світової атомної спільноти.

Нині на сайті МАГАТЕ повідомлення щодо цього інциденту немає. 

Це не вперше, коли російські боєприпаси пролітають біля українських АЕС, зокрема й Південноукраїнської, що розташована неподалік міста Южноукраїнськ на Миколаївщині. 

У вересні всього за 300 метрів біля станції знайшли російську ракету, а у квітні інша, яку росіяни випустили по Миколаєву, пролетіла повз АЕС. 

Вибух біля Південноукраїнської АЕС у вересні. Фото: Енергоатом

Південноукраїнська АЕС виробляє понад 17 млрд кіловат-годин, що становить більш ніж 10% загальнодержавного виробництва електроенергії і близько 25 % її виробництва атомними електростанціями. 

Дві крилаті російські ракети пролітали також повз Хмельницьку АЕС: їх помітили над водоймою-охолоджувачем. 

Нагадаємо, що російські військові з “градів” обстрілювали в Харкові ядерну установку та сховище ядерних матеріалів. Окрім цього, тримали в заручниках працівників Чорнобильської АЕС. Разом з ними в полоні опинилися четверо сталкерів із Дніпра та Запоріжжя, які напередодні повномасштабного вторгнення вирішили сходити до Прип’яті. 

До початку повномасштабної війни в Україні ядерний тероризм вважався гіпотетичним видом тероризму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter