Іранську правозахисницю Наргес Мохаммаді засудили до додаткових пів року за ґратами 

Дата: 27 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Лауреатку Нобелівської премії миру правозахисницю Наргес Мохаммаді в Ірані засудили до додаткових шести місяців позбавлення волі.  

Про це повідомляє міжнародна організація захисту прав людини “Репортери без кордонів”.

Наргес Мохаммаді. Джерело: BEHROUZ MEHRI/AFP

Про новий термін ув’язнення оголосили 19 жовтня 2024 року. Звинувачення у “непокорі й опору наказам” висунули проти Мохаммаді та чотирьох інших ув‘язнених після того, як вони взяли участь в акції протесту в жіночому відділенні вʼязниці “Евін” 6 серпня проти страти одного з протестувальників.

Як зазначають “Репортери без кордонів”, загальний термін увʼязнення Мохаммаді наразі складає 13 років і дев’ять місяців, а також містить 154 удари батогом за звинуваченнями в “пропаганді проти держави” й “діях проти національної безпеки”. Водночас активістка потребує невідкладної медичної допомоги, оскільки має проблеми з серцем, але не може спілкуватися зі своєю родиною та адвокатами.

У Free Narges Coalitionі також засудили вирок і закликали негайно звільнити правозахисницю. Там наголосили, що Іран неодноразово відмовляв Мохаммаді в необхідній медичній допомозі, а нові вироки продовжують додавати як покарання за її рішучість висловлюватися з-за ґрат.

“Закликаємо міжнародне дипломатичне співтовариство зробити це пріоритетним питанням у переговорах з іранським урядом і наполягати на чіткому зобов’язанні щодо звільнення Мохаммаді. Таке дипломатичне втручання не лише необхідне, а й здатне врятувати їй життя”, – заявив комітет керівників коаліції.

Нагадаємо, у січні поточного року суд Ірану ухвалив черговий обвинувальний вирок лауреатці Нобелівської премії миру, активістці та науковиці, захисниці прав жінок Наргес Мохаммаді, яка на той час вже перебувала в увʼязненні.

Жінку засудили до додаткових 15 місяців позбавлення волі за “пропаганду проти Ісламської республіки”.

Мохаммаді заарештовували 13 разів, зокрема й за різку критику смертної кари в країні п’ять разів засуджували. Загалом вона отримала строк у 31 рік ув’язнення з додатковим покаранням у вигляді 154 удари батогом. Кілька разів активістка виходила під заставу і продовжувала займатися захистом прав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter