Ірак знайшов у Білорусі сотні своїх громадян, яких повертатимуть на батьківщину

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Іраку виявило у Білорусі щонайменше 570 своїх громадян, які без успіху намагались потрапити до ЄС.

Про це повідомляє Іракське державне інформаційне агентство.

Мігранти на кордоні з ЄС

Раніше Ірак припинив прямі рейси до Білорусі, як переконують посадовці країни, аби захистити громадян від зловмисників, які займаються торгівлею людьми. Окрім цього, минулого тижня призупинили роботу білоруські дипломатичні представництва в Багдаді та місті Ербіль, які надавали іракцям туристичні візи, за якими ті потрапляли до республіки.  

Влада Іраку обіцяє організувати евакуаційні рейси, щоб повернути громадян на батьківщину. Серед тисяч мігрантів, які хочуть опинитись у ЄС, велику частину складають іракські курди. За даними Reuters, чотири сотні людей вже чекають на повернення. 

“Я б не повернувся (в Ірак. – Ред.), якби не моя дружина. Вона не хоче повертатися зі мною на кордон, бо бачила там забагато жахів”, – розповів журналістам 30-річний курд з Іраку, який відмовився називати своє ім’я.

Чоловік, за його словами, щонайменше вісім разів разом з родиною намагався потрапити до Литви та Польщі.

Криза з біженцями на кордонах ЄС посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні та заяв самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. 

Відтоді країни ЄС неодноразово звинувачували режим Лукашенка у штучному створенні кризи. Журналісти з’ясовували, що мігранти витрачали десятки тисяч євро, аби опинитись у Білорусі, а допомагали їм у цьому, зокрема, російські та білоруські туристичні агенції. 

В разі загострення ситуації Україна не відкидає введення надзвичайного стану в прикордонних з Білоруссю областях.

Нагадаємо, що міграцію у світі не спинила навіть пандемія коронавірусу, а тому люди, які шукають кращого життя, попри ризики, вимушені долати тисячі кілометрів. За даними Міжнародної організації з міграції, 2020 року у світі загинули понад 3 тисячі мігрантів. За рік щонайменше 1773 людини загинули дорогою до Європи. 

Також усього за два роки в Європі зникли більш як 18 тисяч дітей-біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter