Інтернет Асоціація України внесла свої пропозиції правок до законопроєкту про медіа

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) внесла пропозиції правок до законопроєкту про медіа, ухваленого в першому читанні: відповідні листи направили керівникам профільних комітетів Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, з питань цифрової трансформації, з питань правової політики та з питань економічного розвитку.

Перелік пропозицій оприлюднили на сайті ІнАУ.

Джерело: pixabay.com

Асоціація запропонувала правки через “загрозу впровадження тоталітаризму в медійній сфері”: тут вважають, що законопроєкт несе значні ризики збільшення цензури та створює передумови для корупції.

Зокрема, ІнАУ непокоїть позасудова заборона на поширення медіа, надання Нацраді з питань телебачення і радіомовлення права вимагати обмеження доступу до соцмереж і виключення з результатів пошукових систем.

Також у переліку норм, які не влаштовують Асоціацію, — покладання на провайдерів зобов’язання обмеження доступу до контенту, що технічно не можуть бути виконані, та “дискримінаційні підходи до онлайн-медіа в порівнянні з іншими”.

“Розробники законопроєкту “Про медіа”, який було ухвалено у першому читанні 30 серпня, декларують, що пропоновані ними новації спрямовані на забезпечення свободи вираження поглядів, вільного поширення інформації, захист прав користувачів медіасервісів, стимулювання конкурентного середовища, рівноправності й незалежності медіа”, — йдеться в листі.

Проте на думку ІнАУ, зміст законопроєкту “повністю суперечить цим деклараціям, несе значні ризики збільшення цензури та створює передумови для корупції”. Причому в даному разі йдеться не про об’єктивні воєнні обмеження – абсолютна більшість новацій спрямовані на мирний час, наголосили члени Асоціації.

“В документі міститься ряд контроверсійних та невідповідних Конституції та міжнародним зобов’язанням України новацій, які несуть суттєві загрози не лише сфері медіа, але й галузі електронних комунікацій”, — уточнили в ІнАУ.

Мається на увазі збільшення повноважень Нацради, яка “має видавати свої правові акти без погодження і реєстрації, одноосібно припиняти діяльність медіа, накладати штрафи, а також здійснювати державний нагляд і контроль не лише у сфері медіа, але й поза її межами”.

Нагадаємо, що 30 серпня 2022 року Верховна Рада в першому повторному читанні підтримала законопроєкт “Про медіа”. У другому читанні документ мають розглянути протягом найближчих після ухвалення двох тижнів.

Закон “Про медіа” є одним із ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС. Президент Володимир Зеленський планує підписати його в грудні.

Розробники проєкту закону запевнили, що його нову редакцію скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні. Попри це, текст закону спричиняє постійні суперечки в медійному середовищі.

Так, на думку Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter