Іноземні журналісти в зоні ООС: експерти дали поради для безпечної та ефективної роботи

Дата: 16 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Інститут масової інформації (ІМІ) розробив рекомендації для іноземних журналістів, які планують працювати в зоні проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі.

Їхній текст оприлюднено на сайті ІМІ українською та англійською мовами.

Джерело: фейсбук-сторінка заступниці міністра оборони Ганни Маляр

Зокрема, журналістам іноЗМІ рекомендують:

  1. Подбати про каску (шолом), бронежилет і аптечку – купити їх в Україні може бути складно. Потрібно навчитися підганяти бронежилет і каску за розміром, а також користуватись аптечкою, яку можна причепити на пояс або бронежилет.
  2. Знайти фіксера (інакше – координатора, провідника) або місцевого журналіста. Не працювати із шахраями, які обіцяють за гроші “розв’язати питання з акредитацією”.
  3. Подати документи на акредитацію до зони бойових дій за тиждень-два до прильоту в країну. Чекати на своє посвідчення, ймовірно, доведеться кілька тижнів.
  4. Знайти експерта з безпеки, який допоможе оцінити ризики, або українських колег, які тривалий час працюють на лінії фронту.
  5. Вивчити контекст – з інформацією може допомогти фіксер.
  6. Мати достатню кількість готівки для розрахунків.
  7. Знайти водія на автівці з повним приводом, якщо потрібно їхати на позиції в поле. Авто має бути маневровим.
  8. В окопі тісно, тому потрібно зважити, чи не заважатимуть члени однієї групи одне одному під час можливого обстрілу.
  9. Пам’ятати, що ця війна не заморожений конфлікт, на лінії фронту з кулеметів та гранатометів стріляють щодня.
  10. Якщо військові просять не публікувати певних фото чи відео – на це є причини, зокрема безпекові.
  11. Враховувати, що танки зняти, ймовірно, не вийде. Техніки біля окопів немає, а бронеавто на гусеницях, найімовірніше, броньована машина піхоти, яка не є танком.
  12. Бути обережними із заявами лідерів проросійських бойовиків. Транслювати їхні пресконференції в прямому ефірі – те саме, що транслювати звернення лідерів ІДІЛ.

Водночас автор рекомендацій журналіст Стас Козлюк, який уже кілька років працює в зоні ООС, нагадав іноземним журналістам, що конфлікт на Донбасі не заморожений, тому стрілянина на лінії фронту – це не загострення, а частина щоденного тутешнього життя.

Про те, чи можна знайти баланс між оперативним інформуванням світу про події в Україні, безпекою журналістів у зоні ООС та навантаженням на пресофіцерів через різке збільшення іноземних ЗМІ, які намагаються отримати акредитації на передову, читайте в матеріалі ZMINA

Іноземні ЗМІ в українських окопах: де баланс між інформуванням світу та перевантаженням військових

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter