Ініціатива “Листи до вільного Криму” зібрала понад 700 листів для кримських політв’язнів

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

З лютого по травень 2024 року організатори ініціативи “Листи до вільного Криму” кримським політв’язням надіслали понад 700 листів.

Про це розповіла менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко.

Джерело: Anadolu Ajansı (AA)

Мета акції, яка відбувалася як в Україні, так і за кордоном, – нагадати суспільству та світовій спільноті про українських заручників Кремля, а самим політв’язням про те, що про них не забули та підтримують.

“У нас уже є близько 700 таких листів, однак їхню реальну кількість підрахувати складно, оскільки є люди, які пишуть бранцям Кремля напряму з-за кордону”, – уточнила правозахисниця.

Зокрема, листи громадянам України, яких незаконно утримують у російських в’язницях, надходили з Нідерландів, Тайваню, Франції, Німеччини, сказала вона.

Ті, хто не встиг написати листа, але хоче це зробити, матимуть таку можливість 21–23 червня на фестивалі “Країна Мрій” у Києві. Він відбуватиметься на території Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка, там буде окрема Кримська сцена – одна з 15 тематичних локацій та майданчиків, розповіла правозахисниця.

Впродовж трьох днів тут проводитимуться майстер-класи, звучатиме етнічна кримськотатарська музика, виступатимуть кримськотатарські гурти, будуть читання кримськотатарських творів, панельні дискусії, виставка “Історії з окупованого Криму” тощо.

Також працюватимуть дві локації, де й можна буде написати листи кримським політв’язням.

Нагадаємо, що акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої можна написати бранцям Кремля, стартувала в лютому 2024 року – напередодні відзначення трьох сумних дат в історії України: 10-річчя початку війни Росії проти України, другої річниці повномасштабного вторгнення та Дня спротиву окупації Криму.

Організатори правозахисної ініціативи – Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Вони закликали писати листи бранцям Кремля, адже їх ув’язнено за проукраїнську позицію, активний спротив російській окупації та боротьбу за вільний Крим. Часто потерпілі громадяни України перебувають у нелюдських умовах тримання, де їм відмовляють навіть у медичній допомозі, через що вони помирають.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter