Ічкерія визнала Голодомор геноцидом українського народу

Дата: 27 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Уряд Чеченської республіки Ічкерія у вигнанні визнав Голодомор 1932 — 1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомили на сайті президії уряду республіки.

Джерело: kmoun.info

У повідомленні наголошується, що під час, коли Росія знову чинить агресію щодо України, дуже важливо називати історичні події своїми іменами.

“Протягом усієї історії, прикриваючись заявами про дружбу та “братні народи”, Москва намагалася знищити українців. Одним із прикладів цього є штучно організований голод 1932–1933 років, який забрав до 7 млн життів українських селян”, — йдеться в повідомленні.

Голодомор став результатом політики насильницької колективізації, яку проводив уряд Радянського Союзу, який вважав українське селянство опорою для національного руху і тому вживав заходів щодо його знищення, наголосили в уряді Ічкерії.

“У селян забирали не лише зерно, а й усі харчові продукти та навіть те, що можна було обміняти на продукти, прирікаючи їх на голодну смерть. В Україні Голодомор сприймається як акт геноциду українського народу, інспірований урядом СРСР”, — зазначили в повідомленні.

В уряді Ічкерії наголосили, що чеченський народ із розумінням та співчуттям ставиться до боротьби українців за незалежність, адже народи обох країн мають “однакові цілі та спільного ворога”.

Урядовці висловили вдячність Україні за визнання 18 жовтня 2022 року Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою Росією територією та засудження геноциду чеченського народу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс заявив, що через 90 років після Голодомору Росія здійснює новий геноцид українців та закликав перемогти наступників Сталіна.

Нагадаємо, що кожної четвертої суботи листопада Україна відзначає День пам’яті жертв Голодоморів, найбільш трагічним з яких виявився голод 1932–1933 років, організований радянською владою під час сталінських репресій. Лише після відновлення незалежності України розпочалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців померли під час цих подій початку 1930-х років.

Станом на листопад 2022 року 93% українців погоджуються з твердженням, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter