Німеччина має виправити помилку та визнати Голодомор геноцидом українців – Кулеба

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розраховує на визнання Бундестагом того факту, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українців.

Про це він заявив під час виступу на конференції “Міжнародне право проти геноциду” у Берліні.

Скульптура “Гірка пам’ять дитинства”. Фото: Укрінформ

“Минулого століття було два геноциди (на території України). Перший Голодомор, де Росія намагалася знищити українців. Другий – Голокост, і ми пам’ятаємо, про Бабин Яр, одне з найбільших місць знищення євреїв (нацистською Німеччиною)”, нагадав міністр.

Дмитро Кулеба наголосив, що німецькі політики мають досягти згоди щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, виправивши помилку, якої вони припускалися раніше, коли відмовлялися це робити.

“Я знаю, що точилися дебати у Бундестазі, ніхто не хотів дратувати Росію. Але Голодомор є класичним прикладом радянського геноциду. У листопаді ми відзначатимемо 90-річчя геноциду, скоєного Сталіним проти українського народу. І я думаю, що буде рішення Бундестагу про те, щоби визнати жертв Голодомору жертвами геноциду і забезпечити реалізацію міжнародного права”, заявив Кулеба.

Нагадаємо, що кожної четвертої суботи листопада Україна відзначає День пам’яті жертв Голодоморів, найбільш трагічним з яких виявився голод 1932–1933 років, організований радянською владою під час сталінських репресій. Лише після відновлення незалежності України розпочалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців померло під час цих подій початку 1930-х років.

У грудні 2021 року Верховна Рада України ухвалила постанову, в якій закликала колег з німецького Бундестагу визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Ще влітку 2019 року Бундестаг закликали визнати Голодомор геноцидом. Тоді відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів, а профільний комітет німецького парламенту навіть провів відкрите засідання з цього приводу. Однак надалі процес загальмувався. 

Однією з причин цього стала позиція МЗС Німеччини, яке відмовляється називати Голодомор геноцидом, аргументуючи це тим, що саме поняття не було визначене до 1951 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter