Рада закликала Бундестаг визнати Голодомор геноцидом

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила постанову, в якій закликала колег з німецького Бундестагу визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

За постанову проголосував 331 депутат. 

“Верховна Рада має висловити офіційну та спільну позицію українського парламенту, яку зможуть почути та розглянути німецькі парламентарі при прийнятті ними рішення”, – наголошують автори проєкту на меті ухвалення документа.

Ще влітку 2019 року Бундестаг закликали визнати Голодомор геноцидом. Тоді відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів, а профільний комітет німецького парламенту навіть провів відкрите засідання з цього приводу. Однак надалі процес загальмувався. 

Однією з причин цього стала позиція МЗС Німеччини, яке відмовляється називати Голодомор геноцидом, аргументуючи це тим, що саме поняття не було визначене до 1951 року. Однак з такою позицією погоджуються не всі політики.

У Німеччині, як зазначають журналісти DW, вже були випадки визнання геноцидом подій, що відбулися до 1951-го. Йдеться, зокрема, про визнання Бундестагом геноцидом племен гереро і нама у 1904–1908 роках у Намібії та масового знищення вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни. Важливо, що в обох випадках країна вважає себе причетною до подій. 

Наприкінці минулого року німецькі депутати говорили, що хотіли б відвідати Україну, щоб заглибитись в проблематику питання.

Нагадаємо, що Верховна Рада 2006 року ухвалила закон “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні”, а через 10 років парламент затвердив звернення до держав світу про визнання Голодомору геноцидом. Соціологічні дослідження свідчать, що більшість українців вважають саме так.

Цього року ZMINA спільно з Музеєм Голодомору випустила серію публікацій з історіями свідків геноциду, які музей збирав в рамках масштабної експедиції Україною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter