Верховна Рада визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою Росією

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України ухвалила проект постанови про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу. 

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Ініціаторами розгляду цього питання стали, серед інших, Руслан Стефанчук, Ірина Геращенко, Дмитро Разумков та Олександра Устінова

На їхню думку, ухвалення документа підкреслить підтримку з боку українців прагнення чеченців до незалежності, засудження вчинених Росією злочинів сприятиме відновленню історичної справедливості, а заклик до проведення незалежного розслідування, зокрема подій першої та другої Чеченських війн, сприятиме покаранню винних. 

Текст заяви мають направити до ООН, а також до парламентів та урядів країн світу, ЄС та Ради Європи. 

Після початку повномасштабного вторгнення на сайті офіційного інтернет-представництва президента України зареєстрували щонайменше дві петиції з закликом визнати незалежність Чеченської Республіки Ічкерія.

Автори звернень пропонують, наприклад, сприяти формуванню уряду Ічкерії у вигнанні та навіть відправити туди добровольчий контингент з України, однак обидві петиції мають загалом трохи більше чотирьох сотень підписів із 25 тисяч необхідних.  

Також у Верховній Раді цього року зареєстрували проєкт постанови про визнання державного суверенітету Чеченської Республіки Ічкерія, однак за документ ще не голосували. 

Нагадаємо, що на початку жовтня український парламент закликав світ підтримати самовизначення корінних народів Росії. 

Фотографія обкладинки: ЕРА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter