Громадськість та медіа звернулися до Ради з вимогою призначити головою Комітету зі свободи слова представника опозиції з бездоганною репутацією

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Представники більш ніж 20 медіа та громадських організацій звернулися до нардепів з вимогою призначити нового голову Комітету Верховної Ради з питань свободи слова після того, як парламент зняв з цієї посади народного депутата Нестора Шуфрича, який перебуває в СІЗО через підозру в державній зраді.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Руху “Чесно”.

Джерело: Українське фото

Тепер парламент має сформувати новий склад комітету, тож громадський сектор та ЗМІ наполягають на тому, щоб ця процедура відбулася з дотриманням демократичних принципів.

“Комітет з питань свободи слова має очолити представник опозиції з бездоганною репутацією та державницьким мисленням, а до складу комітету мають увійти ті народні депутати, які готові захищати свободу слова як цінність”, – йдеться у зверненні.

Його ініціатори переконані: ліквідація Комітету з питань свободи слова негативно сприйметься як українським суспільством, так і міжнародними партнерами, оскільки свобода слова – це важлива складова демократії.

Водночас громадські діячі та медійники застерігають: для громадянського суспільства і ЗМІ заміна Шуфрича на представника однієї з депутатських груп, яка в парламенті систематично підтримує рішення монобільшості, не буде ознакою того, що головування в Комітеті з питань свободи слова віддали опозиції.

Звернення вже підтримали “Детектор медіа”, “Українська правда”, “Дзеркало тижня”, Центр прав людини ZMINA, Громадське радіо, “Главком”, Рух “Чесно”, “Еспресо”, Центр протидії корупції, Bihus.Info, DeJure та інші громадські організації та медіа.

Звернення залишається відкритим для підписання.

Нагадаємо, що 20 вересня нардепи зняли Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова. Обов’язки очільника комітету тимчасово виконуватиме нардеп Євген Брагар.

Водночас Шуфрича залишили членом комітету, оскільки для його існування потрібні щонайменше троє нардепів. Крім керівника комітету до його складу входять ще Євген Брагар і Сергій Швець.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter