Херсонські вчені винайшли альтернативу пластику з грибів

Дата: 11 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Науковці з Херсонського державного аграрно-економічного університету винайшли біополімер на основі соломи та міцелію глив, який частково може стати замінником пластику. 

Про це повідомляє українська служба BBC.

Кандидати сільськогосподарських наук та доценти кафедри технології переробки та зберігання сільськогосподарської продукції Ігор Чернишов і Максим Левчук розповіли, що винайшли грибний полімер випадково. 

“Одного разу ми проводили лабораторну роботу зі збору врожаю грибів і залишили мішки на певний проміжок часу. Вони висохли від повітря та сонячних променів. Коли ми витягли гриби, то помітили, що їхня структура цупка та схожа на пластик”, – каже дослідник Левчук. 

За словами науковців, як основу для біополімеру можна використовувати будь-які сільськогосподарські відходи, зокрема солому. З нього винахідники вже створили горщик для квітів, облицювальну плитку та пивний кухоль. Надалі науковці планують створити з нового матеріалу сировину для будівництва та інші продукти, які переважно виготовляють із пластику. 

Відомо, що пандемія коронавірусу вплинула також і на сферу відходів в Україні. За минулий рік загальний обсяг сміття, який продукують українці, побільшав. Збільшилася серед відходів і частка пластику, плівки та паперу. Вплинуло на це, зокрема, бажання людей купувати лише товари, що мають індивідуальне пакування.

Нагадаємо, що Україна перебуває на дев’ятому шаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя, а рівень перероблення відходів у нас становить лише 3,2%. Щоб допомогти розв’язати цю проблему, у 2019 році в Житомирі на базі місцевого картонного комбінату почали виготовляти папір з опалого листя за технологією українського студента Валентина Фречки. Раніше за свою ідею студент отримав золоту медаль на олімпіаді в Нью-Йорку. 

Проблема відходів не унікальна для України. Сміття, яке залишають після себе люди, вчені знаходять у найрізноманітніших точках світу. Так, влада Непалу відправила спеціальну експедицію на найвищу гору планети Еверест, щоб прибрати звідти пластик та мертві тіла, які її засмічують. Комерційний альпінізм на Еверест за останні десятки років набув масового характеру: станом на початок липня минулого року на найвищу гору світу піднялися понад 9 тисяч людей, які залишають після себе тонни відходів. Також пластиковий пакет знайшли й у найглибшій точці світу – Маріанському жолобі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter