Херсонські лікарі підробляли документи дітей-сиріт, щоб їх не вивезли до Росії

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни вивезли щонайменше тисячу дітей з Херсонської області до Росії під час окупації регіону. Херсонські лікарі та співробітники центру соціально-психологічної реабілітації рятували українських дітей від депортації, підробляючи документи.

Про це повідомляє видання “Associated Press”. 

Фото: АP Photo / Bernat Armangue

“Ми навмисне писали неправдиву інформацію про те, що діти хворі і їх не можна транспортувати. Ми боялися, що [росіяни] дізнаються… [але] ми вирішили, що врятуємо дітей за будь-яку ціну”, – розповіла завідувачка реанімації Херсонської обласної дитячої лікарні Ольга Пілярська.

У такий спосіб працівникам медичного закладу вдалося запобігти викраденню окупантами одинадцяти малюків. За підробленими документами хтось із немовлят “потребував” постійної штучної вентиляції легенів, у когось спостерігалися “неконтрольовані судоми” або “легенева кровотеча”. Одну з дівчаток удочерила медсестра. 

Фото: АP Photo / Bernat Armangue

Директор центру соціально-психологічної реабілітації у Степанівці Володимир Сагайдак зумів сховати від російських військових 52 маленьких підопічних. Він розповів журналістам, що деяких дітей відправив додому до своїх співробітників, інших – відвіз до далеких родичів. З ним залишилися старші діти. 

Щоб дітей не забрали на ворожих блокпостах, доводилося вигадувати цілі історії. В одному випадку Сагайдак підробив записи про те, що група дітей після лікування в шпиталі прямує з рідною тіткою до мами, яка чекає їх на іншому березі річки. Сама мама, мовляв, їх забрати не змогла, адже вже перебуває на дев’ятому місяці вагітності. 

Фото: АP Photo / Bernat Armangue

Нагадаємо, що в Росії почали розповсюджувати серіал про викрадення українських дітей під виглядом усиновлення росіянами. Перші серії проєкту під назвою “Дитинство. Повернення”, почали викладати на ютубі ще наприкінці жовтня. Кожна серія пропагандистського серіалу розповідає конкретні історії дітей та громадян Росії, які стали співучасниками їхнього викрадення. 

У першій розповідають історію АнастасіїДарини та їхнього молодшого брата Стаса, яких віддали родині Богачових з Москви. У іншій – історії Олександра з Макіївки та Слави з Херсонщини, які опинились у російській родині Романових. Мати родини – колишня російська силовичка Ліліана, яка має сімох власних та майже пів сотні всиновлених дітей.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу vn@humanrights.org або ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter