Харківські медіа подали заяву до поліції на бар, який продає коктейлі з сексистськими та дискримінаційними назвами

Дата: 21 Березня 2024
A+ A- Підписатися

20 березня журналісти харківських видань “Накипіло” і “Люк” подали заяви до поліції і Держспоживслужби на місцевий коктейль-бар “Поза зоною”, меню якого складається з коктейлів з сексистськими та дискримінаційними назвами.

Про це повідомляє представниця Інституту масової інформації в Харківській області.

Фото: інстаграм-сторінка бару “Поза зоною”

Бар відкрився кілька місяців тому в будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка. У меню серед інших сексуалізованих назв коктейлів можна побачити такі як “Мрія педофіла”, “Приниження”, “Інцест”, “Насмоктала”, “Глибока глотка”, “Повія”, “Зґвалтований”, “Медова с*чка”, а також лимонад “Дешева хвойда”. 

Окрім специфічних назв, кожен коктейль також має опис. Зокрема, напій “Садистка” описують так: “Полуниця з ароматом дерева (не плутати з колишньою) та яблуко з ароматом ананаса”. Коктейль “Перший секс” має такий опис: “Кремова, як ч**н після м**ету, полуниця, сумісно з багряною вишнею, яку доповнює травʼяний лайм”. Тим часом про коктейль “Повія” розповідають так: “Ніжний, як цнотливість 96-річної бабусі, персик, разом з соковитою вишнею та молодою маракуєю”

Користувачів, які обурилися в соцмережах такими назвами напоїв, заклад звинуватив у тому, що ті “не розуміють жартів”. Як зазначає ІМІ, свої дії співробітники бару виправдовують волонтерською діяльністю та допомогою ЗСУ. 

Тож місцеві видання подали заяви до Головного управління Національної поліції і Держспоживслужби за фактом виявлення реклами, що містить ознаки дискримінації та розповсюджується на носіях зовнішньої реклами, а також на сторінці закладу в інстаграмі.

У заяві журналісти звернули увагу на порушення частини 1 статті 8 Закону України “Про рекламу”, згідно з якою забороняється “вміщувати твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб”.

Крім того, у заяві зазначається, що відповідно до ч. 3 ст. 7 вищезгаданого закону, реклама не має містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності.

Юрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначає, що суто використання меню з подібним вмістом у закладі громадського харчування не може призвести до суттєвої відповідальності чи штрафу, але це не стосується реклами такого меню.

“Найімовірніше, поліція може зреагувати складанням адміністративного акта про дрібне хуліганство з боку власників закладу (штраф від 51 до 119 грн). На перший погляд, відсутні юридичні підстави для серйознішого виду відповідальності. Однак подібні назви товарів застосовувались у публічній рекламі закладу. Факт подання заяви від споживачів уже свідчить про те, що ця реклама містить твердження щодо переваги однієї статі над іншою, стереотипності ролі чоловіка та жінки, пропагує принизливе та зневажливе ставлення, принижує гідність людини за ознакою статі, а також описує насильство за ознакою статі”, – зазначив юрист.

Зеленчук уточнив, що у такому випадку, якщо органи Держпродспоживслужби погодяться з висновками заявників, вони можуть накласти штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат. 

Нагадаємо, що напередодні Марія Тучка, більш відома як співачка ТУЧА, на інстаграм-сторінці бару запитала як сприймати такі назви як “Зґвалтований” та “Інцест”, на що в “Поза зоною” відповіли: “Сприймайте так, як дозволяє ваша фантазія”. 

Деяким іншим користувачкам, які опублікували сторис із засудженням цих назв, бар пообіцяв подарувати фірмовий коктейль “Врот”. 

На інцидент відреагувала феміністична активістка та журналістка видання “Гендер в деталях” Євгенія Дишлева, яка в коментарі виданню ZMINA наголосила, що назви на кшталт “Мрія педофіла” та “Зґвалтований” є очевидною і незавуальованою романтизацією насильства та педофілії. Тоді як сам бар не розуміє причини суспільного обурення, не вбачає порушення закону і вважає такі назви виявом власної креативності.

Коли скандал набув більшого масштабу, бар опублікував сторис, де зазначив, що закривається. Однак за кілька годин додав, що це був жарт. 

Також ввечері на сторінці закладу зʼявився сторис з висміюванням реакції харківʼян та правозахисниць на їхнє меню.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter