Харків і Одеса довіряють російській пропаганді – КМІС

Дата: 25 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Значна кількість мешканців Харківської та Одеської областей схильні довіряти пропагандистським тезам, які лунають у російських ЗМІ.

Як повідомляє “Дзеркало тижня“, до такого висновку дійшли експерти Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), провівши опитування 2013 респондентів у 108 населених пунктах усіх областей України (крім Криму).

За його результатами було виведено індекс результативності російської пропаганди (РРП).

Згідно з результатами соцопитування, середнє значення індексу результативності російської пропаганди (РРП) по Україні дорівнює 26. Найбільш низький рівень довіри до російської пропаганди на заході країни – 12 і в центрі – 19. На півдні значення набагато вище – 32. У східному регіоні індекс в 4 рази вище, ніж на заході – 48. При цьому, рівень прихильності до зарубіжної пропаганди в Харківській та Одеській областях турбує соціологів.

Крім Луганській та Донецькій (індекс 50) областей, які очевидно є проблемними, найбільше занепокоєння викликають Харківська (індекс 50) та Одеська (індекс 42) області. Як нам видається, дуже серйозна контрпропагандистська робота повинна бути зосереджена на Харківській та Одеській областях“, – зазначають соціологи.

Соціологи визначили, що в пропагандистських меседжах переважно йшлося про те, що Майдан був організований американцями разом з націоналістами, в результаті Майдану до влади прийшли націоналісти, які загрожують російськомовному населенню України, Крим і Схід України були в небезпеці, Крим вдалося захистити, включивши його до складу Росії, а Схід повстав і хоче незалежності і гарантій безпеки, і націоналісти, що незаконно прийшли до влади, почали війну зі своїм народом.

Експерти КМІС відзначають, що істотних відмінностей за статтю та віком немає. Жінки (28) трохи більше схильні до впливу російської пропаганди, ніж чоловіки (25). Люди старші 70 років (29) дещо більше схильні до впливу, ніж у середньому по Україні. Особи з вищою освітою (24) лише трохи менше схильні пропаганді, ніж у середньому по Україні.

Нагадаємо, за словами директора Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Ірини Бекешкіної, близько 70% громадян України вважають, що Крим анексовано Росією. 42,5% говорять, що потрібно порушувати питання про повернення півострова вже сьогодні, оскільки там перебувають українці і кримські татари, які потребують захисту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter