Гуманітарна допомога Україні скорочується, але потреби в ній зростають – ООН

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що кількість гуманітарної допомоги країні скорочується, тоді як потреби в ній зростають уже понад два роки.

Про це пише видання “Голос Америки”. 

Фото: Depositphotos

За її словами, ресурсів для надання гуманітарної допомоги поменшало, оскільки гуманітарні потреби у звʼязку з війною зростають.

“Найвразливіші верстви населення страждатимуть від скорочення фінансування та підтримки”, – наголосила Ліндхольм Біллінг.

Гуманітарний план ООН на 2024 рік для України становить 3,1 мільярда доларів, включно з 599 мільйонами доларів для УВКБ ООН. Однак у першому кварталі цього року як глобальний план реагування профінансований лише на 15%, тоді як за аналогічний період минулого року фінансування сягнуло 30%

Війна, за її словами, перетворюється на “ультрамарафон”, тому грошова та гуманітарна допомога у формі надання товарів та послуг, допомога з житлом, ремонтом будинків, психосоціальна підтримка тепер “менш часті й менш передбачувані”.

Біллінг також звернула увагу на наслідки наступу російських військ на сході Харківської області, унаслідок чого незліченна кількість мирних жителів часто залишається без елементарних речей, таких як електрика та водопостачання.

Вона додала, що в багатьох людей, які живуть у прикордонних населених пунктах, просто немає ресурсів чи можливостей, щоб розпочати нове життя десь у центрі країни.

Насамкінець представниця ООН попередила, що якщо кількість ВПО та біженців продовжить зростати, то їхнє приймання і допомога будуть значною логістичною проблемою. 

Нагадаємо, що станом на січень 2024 року 14,6 мільйона українців потребували гуманітарної допомоги. Ця цифра становить 40% населення.

Як зазначають в УКГС ООН та УВКБ ООН, у прифронтових містах і селах люди вичерпали свої ресурси й покладаються на допомогу, щоб вижити. У Донецькій і Харківській областях сім’ї залишаються в пошкоджених будинках без води, газу чи світла. Унаслідок постійних обстрілів люди змушені проводити весь час у підвалах. Діти не можуть гратися надворі, а також відвідувати школу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter