Грошову частину Нобелівської премії Центр громадянських свобод передасть на відновлення, підтримку людей і боротьбу за справедливість

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Центр громадянських свобод передасть кошти, які отримає від Нобелівського комітету, на відновлення, підтримку людей, які цього потребують, і боротьбу за справедливість.

Про це сказала в інтерв’ю НВ голова правозахисної організації Олександра Матвійчук.

Фото: Rodrigo Freitas / NTB

Цього року грошова частина премії становить 10 мільйонів шведських крон, або 960 тисяч доларів. Нині в центрі йде обговорення того, як краще застосувати ці кошти.

“Є багато напрямків, які потребують фінансової допомоги, але ми виділили три – відновлення, підтримка людей, які цього потребують, і боротьба за справедливість. Якщо говорити про конкретний проєкт, то не ми будемо менеджерити ці кошти, є багато організацій, які працюють по цих напрямках”, – розповіла Матвійчук.

Водночас поки грошей на рахунках організації немає і, як каже правозахисниця, найближчим часом не з’явиться.

“Тому час на прийняття рішень є”, – додала вона. 

Матвійчук каже, що Нобелівська премія – це унікальна можливість для України заявляти вголос про ті речі, на які раніше мало хто звертав увагу.

“Ми всі вісім років як правозахисники говоримо про проблему незаконного ув’язнених Росією людей, але останні два роки обміни взагалі ніякі не відбувалися ані в Криму, ані в Луганській, ані в Донецькій областях. Але зараз Нобелівська премія миру дає нам увагу: ще коли церемонія не відбулася, ми вже бачили величезну увагу як до проблеми, над якою ми працюємо, так і до тих способів її вирішення, які ми пропонуємо. Це увага не тільки від засобів масової інформації, які відкривають нам ті аудиторії або ті країни, аудиторії яких нам раніше були недоступні. Це увага з боку людей, які приймають рішення”, – пояснила правозахисниця. 

Нагадаємо, що 10 грудня, у Міжнародний день прав людини, в Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру, яку присудили трьом лауреатам з Білорусі, Росії та України – білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал” та українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”. 

У своїй промові Матвійчук наголосила, що розцінює премію як визнання зусиль усього українського народу, а також закликала світ реагувати на систематичні порушення прав людини з боку Росії.

Олександра Матвійчук стала першою лауреаткою Нобелівської премії миру від України за часи незалежності.

Фотографія обкладинки: Javad Parsa / NTB

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter