Громадянина Чехії місцевий суд заочно відправив за ґрати на понад 20 років за участь у війні в Україні на боці РФ

Дата: 04 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Чехії Верховний суд підтвердив вирок у вигляді 21 року позбавлення волі 52-річному снайперу Алоїзу Полаку, який воював за РФ проти України на Донбасі.  

Про це повідомляє Radio Prague International.

Алоїз Полак Джерело: zpravy.aktualne.cz

Після подання апеляції муніципальний суд Праги переглядав справу вже втретє. Прессекретар суду Габріела Томічкова у коментарі агентству ČTK повідомила, що Верховний Суд ухвалив рішення без публічних слухань.

Полака знову визнали винним у теракті та участі в терористичному угрупованні. Під час попередніх засідань вирок базувався на зізнаннях самого Полака у фейсбуці. Прокурор просив для нього 25 років позбавлення волі. Захисник оскаржив рішення суду, зазначивши, що його клієнт, імовірно, уже загинув. Адвокат зробив такий висновок, бо Полак з квітня 2022 року більше нічого не писав у соцмережах.

Цього разу обвинувачення ґрунтується на висновку експертів і метаданих фото.

За даними слідства, у грудні 2016 року Алоїз Полак виїхав з Чехії на підконтрольну РФ територію Донбасу. Він брав активну участь у боях проти ЗСУ у лавах так званої “республіканської гвардії” – служив спочатку снайпером, а згодом став командиром взводу.

Суд мав докази, що чеський снайпер з 2016-го по 2020 рік вбив щонайменше чотирьох українських військових, а на початку літа 2023-го Полак все ще воював в Україні, хоч і не був активним в соцмережах.

“Безперечно, підсудний брав участь у бойових діях”, – повідомив у січні цього року голова апеляційної колегії Ян Кадлець, який назвав вирок відповідним скоєним злочинам.

Алоїз Полак досі перебуває у розшуку, тому його засудили заочно. Якщо найманець у майбутньому повернеться до Чехії, він матиме право вимагати нового розгляду своєї справи. Тоді вирок автоматично буде скасовано, і буде призначено новий судовий розгляд, вирок за яким не може бути суворішим за попередній.

Нагадаємо, у січні 2022 року міський суд Праги засудив до 21 року позбавлення волі за тероризм громадянина Чехії Мартіна Сукупа, який воював на боці проросійських бойовиків на Донбасі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter