Громадянську журналістку Данилович не вивозять з СІЗО на обстеження. Вона продовжує сухе голодування

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянську журналістку Ірину Данилович, засуджену за сфабрикованою справою за зберігання вибухівки окупаційним “судом”, вкотре не вивезли на обстеження до цивільної лікарні.

Про це QIRIM.News повідомив її батько Броніслав Данилович.

Ірина Данилович

За його словами, Ірину мали вивезти для проведення МРТ голови 29 березня.

“Мене знов обдурили, хоча начальник СІЗО на особистому прийомі обіцяв. Не вивезли”, – сказав батько засудженої журналістки.

Він зазначив, що відвідував “начальника” медичного управління так званої “Федеральної служби виконання покарань республіки Крим” з проханням призначити обстеження доньки та її лікування.

“Вони стверджують, що загрози життю немає, що всі необхідні для Ірини ліки в СІЗО є і відмовляються приймати ті, що їй передають в ізолятор. Всі лікарі системи ФСІН під контролем ФСБ, таке враження, що вони стажувалися в Бухенвальді чи в якомусь іншому нацистському концтаборі”, – розповів Данилович.

Він зазначив, що його донька продовжує сухе голодування з вимогою провести повноцінне обстеження і лікування.

“Інформацію від неї швидко отримувати складно. Маємо право на два побачення на місяць, поговорити телефоном, дивлячись крізь скло одне на одного. Адвокату теж складно зустрітися з нею, часто немає вільних приміщень для побачень адвокатів із в’язнями”, – повідомив батько Ірини Данилович.

Як відомо, громадянська журналістка кілька місяців потерпає від сильного головного болю, в неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликає негайно надати їй медичну допомогу. 

Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад, про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Ірина Данилович

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня російський окупаційний суд Криму відправив Данилович за ґрати на сім років.

28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter