Громадська журналістка з Феодосії Ірина Данилович без лікування може втратити слух – “Крим SOS”

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Після медичного обстеження лікар підтвердив, що громадянська журналістка з Криму Ірина Данилович може втратити слух через ненадання медичної допомоги.

Про це повідомила правозахисна організація “Крим SOS“. 

Ірина Данилович

У правозахисній організації вказують, що нещодавно Ірина Данилович отримала можливість пройти коротке медичне обстеження, під час якого лікарка підтвердила проблеми зі слухом та необхідність додаткових обстежень.

“Достовірність того, що Ірина Данилович може втратити слух через відсутність своєчасної медичної допомоги, становить 50 %”, – повідомив аналітик правозахисної організації Євген Ярошенко.

Напередодні ZMINA повідомляла, що через незаконну “суддю” Наталію Кулінську журналістка не пройшла повного медичного обстеження, її відвезли назад до СІЗО. 

Нагадаємо, 21 березня незаконно ув’язнена громадянська журналістка Ірина Данилович оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування або медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. У листі Данилович зазначила, що триматиме голодування до “початку лікування чи біологічної смерті”.

6 квітня вона припинила голодування, оскільки адміністрація СІЗО пообіцяла їй медичне лікування.

Як відомо, громадянська журналістка кілька місяців потерпає від сильного головного болю, в неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу. 

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня російський окупаційний суд Криму відправив Данилович за ґрати на сім років.

28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter