Уряд Греції ухвалив рішення про легалізацію тисяч мігрантів

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Греції ухвалив рішення про легалізацію документів близько 30 тисяч мігрантів – незареєстрованих робітників – через брак робочої сили в країні.

Про це пише The Guardian.

Греція легалізує тисячі мігрантів Збір оливок у Греції. Джерело: Луїза Гуліамакі / Reuters

Новий закон передбачає, що мігранти зможуть спрощено легалізувати свій статус і отримати посвідку на проживання за три роки, а не за сім.

За словами грецького премʼєр-міністра Кіріакоса Міцотакіса, це допоможе не лише впоратися з нестачею робочої сили, але й зміцнити соціальну згуртованість.

Він назвав це “маленьким кроком у задоволенні гострих потреб жорсткого ринку праці та великим кроком у зміцненні громадської безпеки”.

Прем’єр наголосив, що Греція зіткнулася з безпрецедентною проблемою нестачі робочої сили через високі темпи зростання економіки, значне падіння безробіття та зменшення кількості робітників з Албанії.

Найбільше дефіцит робочої сили відчули сільське господарство, туризм та будівництво, а початок кризи спричинила ще пандемія коронавірусу. Так, представники сільськогосподарської сфери скаржилися на гниття фруктів і овочів через нестачу робочих рук.

Водночас опозиція вважає, що ухвалення рішення про легалізацію і скорочення процедури отримання громадянства ризикує перетворити Грецію на привабливе місце для нелегальних мігрантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цьогоріч у Середземному морі загинули або зникли безвісти щонайменше 2480 мігрантів.

Торік цей показник становив 2411 осіб, тож 2023 рік уже став найсмертоноснішим на середземноморських маршрутах з 2018-го.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter