Граніт для національного військового кладовища постачатиме компанія підсанкційного бізнесмена

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Група компаній “Алеф” підсанкційного бізнесмена Вадима Єрмолаєва постачатиме граніт для будівництва національного військового меморіального кладовища.

Про це дізнались журналісти “Громадського”. 

Такий вигляд, за задумом авторів проєкту, матиме Національне військове меморіальне кладовище. Фото: Мінветеранів

Згідно з документами, які завантажив у систему “Прозорро” переможець тендера на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища, весь граніт для проєкту постачатиме компанія “АК ПРО” з Дніпра. Вона на 60% належить ТОВ “АЛЕФ ІСТЕЙТ”.

Група “Алеф” — це бізнес-структура Єрмолаєва, бізнесмена і громадянина Кіпру з Дніпра, який перебуває під санкціями в Україні з 23 грудня 2023 року. Підставою для цього стали матеріали розслідування СБУ: спецслужба з’ясувала, нібито Єрмолаєв ще у 2014 році перереєстрував свій алкогольний бізнес у Криму на підставних осіб і продовжив працювати за російськими законами, справно сплачуючи податки державі-агресору. Тобто держава вважає, що він фактично фінансував війну проти України.

Меморіальний військовий цвинтар будуватиме компанія, створена через день після оголошення тендера. Як виявилось, Єрмолаєв у цьому об’єднанні компаній має приблизно 1%. 

Будівництво Національного військового меморіального кладовища супроводжується скандалами відтоді, як уряд обрав для зведення ділянку поблизу села Мархалівка на Київщині. ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали. Рідні полеглих військових публічно критикували зволікання посадовців.

Попри обурення громадян посадовці не збираються відмовлятись від ідеї побудови НМВК у Мархалівці, хоч небезпеку такого кроку підтвердили деякі експерти. В уряді продовжують переконувати, що на навколишнє середовище будівництво не вплине.

Напередодні в Офісі омбудсмана пройшла зустріч з селянами, за підсумками якої Мінветеранів випустило пресреліз. У ньому, між іншим, посадовці на підтримку своєї позиції цитують матерів загиблих військових. 

“У будівництві такого комплексу для військових поховань  не має бути затягування часу та маніпуляцій”, – цитувала пресслужба голову ГО “Родини загиблих захисників “Серце назовні” та матір загиблого оборонця Маріуполя Віру Литвиненко.

Разом з цим у повідомленні видавали за причину обурення мешканців Мархалівки не так екологічні проблеми, а нібито небажання бачити похоронні процесії. 

У публікації зазначене таке: “На запитання Дмитра Лубінця до представників громади, чи вони можуть визнати, що виступають проти побудови НВМК, представники ГО “Мархалівка.Підтримка” – зауважили, що вони проти побудови НВМК на цій земельній ділянці. Один з аргументів: вони не хочуть, щоб їхні діти бачили похоронні процесії”. 

Нагадаємо, що мешканці Мархалівки через акції протестів вже отримували звинувачення у тому, що нібито працюють на російське ІПСО. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter