ФСБ затримала нібито трьох “агентів українських спецслужб”

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Федеральна служба безпеки Росії заявила, що нібито затримала двох агентів СБУ та ще одного агента військової розвідки, які “збирали інформацію та готували теракт”.

Відповідне повідомлення розповсюдила пресслужба ФСБ. 

У відомстві кажуть, що силовики затримали двох “агентів Служби безпеки України” – Коваля Зіновія Зіновійовича 1974 р. н. та його сина — Коваля Ігоря Зіновійовича 1999 р. н., які прибули на територію Росії нібито з метою “збирання інформації та здійснення фото- та відеозйомки стратегічно важливих підприємств життєзабезпечення та об’єктів транспортної інфраструктури”.

У їхньому автомобілі “знайшли короткоствольну та автоматичну зброю, а також засоби індивідуального захисту”.

Затримані нібито зізналися, що завербовані чинним співробітником УСБУ в Тернопільській області полковником Василем Коваликом, який “поставив їм завдання зі збору інформації про стратегічні об’єкти” і пообіцяв $10 тисяч.

Цього ж дня ФСБ затримала ще одного агента– тепер уже Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО), який, як  зазначається, “надісланий до Росії з метою скоєння теракту”.

ФСБ також повідомляє про затримання мешканця Київської області Олександра Цилика 1998 року народження, який нібито дав свідчення, що діяв за вказівкою підполковника Максима Кирилівця, співробітника Спецрезерву ГУР МО.

Чоловік “планував підірвати два саморобні пристрої з 1,5 кг тротилу”, а в РФ потрапив нелегально через кордон. ФСБ твердить, що затримала його “при прямуванні до місця злочину”.

СБУ називала фейком інформацію ФСБ РФ про затримання трьох “агентів українських спецслужб”. 

“Подібні заяви ФСБ РФ варто розглядати виключно через призму гібридної війни, в якій інформаційна пропаганда та розповсюдження фейків мають визначну роль. Нагадуємо, що одне з головних завдань СБУ – протидія розвідувально-підривній діяльності іноземних спецслужб саме на території України. І лише за дев’ять місяців цього року ми викрили близько 50 таких агентів. Двох із них – “на гарячому”, під час спроби вчинення диверсійно-терористичних актів”, – цитує УП речника СБУ Артема Дехтяренка.

Він додав, що зокрема, у листопаді СБУ здійснила безпрецедентне викриття кадрових співробітників ФСБ, які здійснили понад 5 тисяч кібератак на державні органи нашої країни.

“Було поіменно встановлено офіцерів ФСБ РФ і перехоплено їхні розмови. Очевидно, що це велика репутаційна втрата для ФСБ, яка вкотре прагне дискредитувати українську спецслужбу фейками”, – сказав Дехтяренко.

Нагадаємо, 7 вересня ФСБ звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Меджліс кримськотатарського народу в організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в населеному пункті Перевальне в окупованому Криму 23 серпня. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію Сергія Стерненка, у якій міститься заклик заборонити російським громадянам в’їзд на територію України або запровадити візовий режим. Зеленський попросив Кабмін, РНБО і СБУ проаналізувати режим в’їзду росіян до України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter