Google отримала попередження від Єврокомісії через можливе поширення дезінформації щодо нападу ХАМАСу на Ізраїль

Дата: 14 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Корпорації Google та її дочірній компанії YouTube Єврокомісія надіслала лист-попередження щодо дезінформації та графічного контенту, пов’язаного з нападом бойовиків палестинської організації ХАМАС на Ізраїль.

Про це пише CNN з посиланням на пост єврокомісара Тьєррі Бретона в соціальній мережі X.

Fabian Sommer/picture alliance/Getty Images

Єврокомісар Тьєррі Бретон опублікував лист, адресований генеральному директору Google Сундару Пічаї, а також надісланий генеральному директору YouTube Нілу Мохану, в якому нагадав про зобов’язання компанії щодо модерації контенту відповідно до Закону ЄС про цифрові послуги (DSA).

Посадовець наголосив на законодавчих вимогах щодо захисту неповнолітніх користувачів від вразливого графічного вмісту, наприклад відео із заручниками. У листі він закликав оперативно видаляти контент, який порушує європейські закони.

Брентон також попередив про можливі штрафи, якщо розслідування виявить, що Google не дотримується DSA.

Видання зазначає, що попередження Google надійшло після подібних листів, які Бретон надіслав до X, Meta і TikTok.

У повідомленні до Google прямо не йдеться про те, що компанія поширювала оманливий або незаконний вміст. 

Крім того, якщо Бретон попросив інші соціальні платформи відповісти на його лист впродовж 24 годин, його звернення до Google просто вимагає “швидко, точно та повно” дотримуватися європейських законів.

У відповідь на лист Єврокомісії прессекретар YouTube Айві Чой сказала, що компанія активно працює над видаленням образливих відео.

“Після нищівних нападів на мирних жителів в Ізраїлі та ескалації конфлікту в Ізраїлі та Газі наші команди видалили тисячі шкідливих відео, а наші системи продовжують надавати людям високоякісні новини та інформацію”, – запевнила Чой.

Нагадаємо, на початку жовтня Ілон Маск отримав попередження від ЄС через імовірну дезінформацію про напад ХАМАС на Ізраїль, включно з фейковими новинами та “переробленими старими зображеннями” в соцмережі X.

Раніше ZMINA повідомляла, що закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) погодили в ЄС 2 квітня 2022 року. Європарламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська рада остаточно схвалила положення відповідного закону. Його оприлюднено в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.

Документ набрав чинності в Євросоюзі в серпні 2023 року.

Документ регулює ринок цифрових послуг у ЄС. Правила, які він містить, спрямовані на захист користувачів від незаконного контенту, вдосконалення процесів звітування та надання користувачам нових і розширених прав, коли справа доходить до скарг. Зокрема, він забороняє певні види таргетованої реклами на онлайн-платформах, наприклад націлювання на дітей або використання спеціальних категорій персональних даних, таких як етнічна належність, сексуальна орієнтація чи політичні погляди, для охоплення певної аудиторії.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

У квітні 2023 року в ЄС оприлюднили перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть DSA. Йдеться про ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення Євросоюзу і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter