Головредка Руху ЧЕСНО Ірина Федорів заявила про тиск правоохоронців через свої блоги з критикою посадовців

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Головна редакторка Руху ЧЕСНО Ірина Федорів заявила про виклик її до поліції напередодні Нового року через скаргу на неї новоствореної ГО “Захисники Бучанського району”. Громадська організація звинувачує журналістку в неприпустимості оцінних суджень у блозі “Як “Слуги народу” знецінюють фронтовиків: нагороди для своїх депутатів-тиловиків”, який вийшов на сайті ГО “Рух ЧЕСНО” та на Цензор.НЕТ.  

Про це Федорів написала на своїй сторінці у фейсбуці та в блозі на “Українській правді”.

“Я, як платник податків, який наповнює бюджет смт Коцюбинського, залишаю за собою право гостро критикувати владу селища і народних депутатів, які знецінюють військові нагороди фронтовиків, зроблені за мої кошти та кошти інших платників податків. Це медальки “За оборону Коцюбинського”, які не мають жодної цінності на фронті для військових”, – пише Ірина Федорів.

Також журналістка виступає проти того, щоб військових використовували “як фотозону для народних депутатів чи депутатів місцевих рад”.

“Я категорично не схвалюю створення невійськових нагород за оборону громади, які вручають депутати депутатам. Це знецінює реальні нагороди на фронті і реальний героїзм тих громадян, які взяли в руки зброю. І таке знецінення і демотивація реальних подвигів військових тільки грає на руку ворогу”, – додає журналістка.

Фото: скриншот з блогу Ірини Федорів на УП

Крім того, нещодавно заснована громадська організація “Захисники Бучанського району” зазначає, що “здійснює нагляд та контроль за журналістською діяльністю”. За словами журналістки, це є нічим іншим, як цензурою, тобто діяльністю, яка спрямована на підрив демократичних цінностей у суспільстві.

Фото: скриншот з блогу Ірини Федорів на УП

Також Ірина Федорів наводить одне з рішень Європейського Суду з прав людини, де йдеться про те, що в суспільстві громадянин може відігравати не лише професійну роль, яка в нього є за освітою чи посадою, а бути вартовим демократії.

Фото: скриншот з блогу Ірини Федорів на УП

Ще одне звинувачення щодо журналістки стосувалося поширення світлин у зазначеній публікації. На що Ірина Федорів відповіла, що взяла їх з посту на фейсбуці народного депутата Олександра Горобця від “Слуги народу” та селищного голови Коцюбинського Сергія Даніша. Відповідно, журналістка не є першоджерелом у поширенні цих світлин. А пости народного депутата і селищного голови, які є офіційними особами, вважаються офіційними джерелами.

У відповідь на звинувачення громадської організації Ірина Федорів звернула увагу правоохоронців на те, що селищний голова Коцюбинського Сергій Даніш виклав фото після нагородження з військовими навпроти освітнього закладу. А це, за словами журналістки, ставить під удар цивільну безпеку громадян, зокрема учнів школи. Ба більше, на фото обличчя військових не були заблюрені.

Фото: скриншот з блогу Ірини Федорів на УП

Окрім того, Сергій Даніш, за слова Федорів, близько контактував з коригувальницею вогню, освітянкою з Коцюбинського Аллою Душкіною, яка втекла до Росії.

Надавши свої пояснення щодо звернення громадської організації, журналістка Ірина Федорів попросила правоохоронні органи дослідити питання порушення цивільної безпеки з боку селищного голови Сергія Даніша, а також дослідити зв’язки Даніша з коригувальницею Душкіною.

Нагадаємо, що 2020-го на будинку Федорів встановили “меморіальну дошку” зі звинуваченнями її в причетності до корупційних схем. На переконання журналістки, табличку встановили у відповідь на проведення того ж року влітку в столиці мітингу за приєднання Коцюбинського до Києва. Такі дії Федорів розцінила як тиск. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter