Київщина: активістці Ірині Федорів встановили на будинку “меморіальну дошку” зі звинуваченнями

Дата: 14 Липня 2020
A+ A- Підписатися

На будинку, де мешкає головна редакторка сайту “Чесно” Ірина Федорів, яка виступає за приєднання до Києва селища Коцюбинське, невідомі встановили табличку зі звинуваченнями її в причетності до корупційних схем.

Фото “меморіальної дошки” активістка опублікувала на своїй фейсбук-сторінці.

Вам при житті встановлювали меморіальну дошку? А от мені пощастило 🙂 Поки я там під парламентом з громадою пікетувала…

Опубліковано Iryna Fedoriv Вівторок, 14 липня 2020 р.

На переконання Ірини Федорів, табличку встановили у відповідь на проведення 14 липня в Києві мітингу за приєднання Коцюбинського до Києва.

Сьогодні була акція “Коцюбинське – це Київ”. Ми з громадою виходили під парламент, тому що в нас немає ні медицини, ні освіти: тобто в нас лікарні немає, швидка їде через чотири населених пункти, люди не доїжджають до лікарні. І ми вийшли під парламент говорити про те, що треба зберегти логіку децентралізації і не робити розривів території, щоб не було ексклавів, анклавів. Ми зробили сьогодні акцію, а вони мені у відповідь пришпилили на будинок цю дошку. При тому що всі сусіди знають: я живу там із 2007 року, купувала квартиру в забудовника, у мене всі документи є“, – розповіла вона виданню ZMINA.

Це не перший випадок спроби дискредитації Ірини Федорів цього року. Дослідники центру прав людини ZMINA зафіксували в січні низку анонімних публікацій маніпулятивного характеру, що містять неправдиві дані про активістку, її майно та діяльність. Ці матеріали,  зокрема, були розміщені на сайті “Правда Ірпеня” (який одразу зробив новину про розміщення таблички на будинку Федорів із посиланням на телеграм-канал “Активісти Ірпеня”), а також було створено окремий сайт fedoriv.info, де акумулюються подібні публікації.

Ще у 2018 році рух “Чесно” оприлюднював офіційну заяву щодо нерухомості в електронній декларації Ірини Федорів та маніпуляції навколо оцінки її вартості.

Сама активістка розцінює згадані публікації як тиск через її громадську діяльність. За словами активістки, раніше їй також різали шини, а одного разу вкрали лічильник електроенергії.

Ірина Федорів – головна редакторка сайту “Чесно”, блогерка, ексдепутатка селищної ради смт Коцюбинське шостого скликання (з листопада 2010 року). Як активістка послідовно виступає за збереження Біличанського лісу, який прилягає до селища і частину земель якого намагалися віддати під забудову.

Дотепер триває протистояння щодо приєднання смт Коцюбинське до Києва або до Ірпеня, від чого залежатиме, хто ухвалюватиме рішення стосовно власності селища. Кілька років тому також спостерігалася ескалація насильства щодо місцевих політиків та посадовців: у листопаді 2016 року напали на селищну голову Ольгу Матюшину, у червні 2017-го побили голову місцевого ТВК Людмилу Демченко, а в жовтні 2018 року підпалили автомобіль працівниці Коцюбинської селищної ради Дарини Александрової, яка також виступала проти вирубування Біличанського лісу.

14 липня 2020 року заяву про необхідність приєднання Коцюбинського до Києва зробив міський голова столиці Віталій Кличко. За його словами, мешканці Коцюбинського користуються соціальною та комунальною інфраструктурою столиці, бо фактично проживають у Києві, а саме селище є своєрідним анклавом на території столиці й не має шляхів автомобільного сполучення з жодним іншим населеним пунктом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter