Головред Kyiv Post залишає посаду та сподівається, що видання перезапустять або продадуть новому власнику

Дата: 10 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Головний редактор першої англомовної газети України Kyiv Post Браян Боннер заявив про те, залишає посаду за власним бажанням та сподівається, що видання перезапустять або продадуть новому власнику.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Джерело: фейсбук-сторінка Браяна Боннера

За словами медійника, який очолював газету з 2008 року, він протягом певного часу мав обговорення з власником видання, одеським забудовником Аднаном Ківаном, який ухвалив рішення “поставити газету на паузу і повернутися більшим і сильнішим”.

Водночас Боннер наголосив на тому, що звільнення було його особистим рішенням.

“У цей момент усе виглядало так, що мені час іти. Я пропрацював тут 14 років. Що б це не було, переродження чи пауза, я вирішив піти”, – сказав він.

Також, за інформацією головреда, власник газети в розмовах з ним заперечив тиск із боку Офісу президента.

Він припустив, що Ківан наразі хоче зосередитися на власному здоров’ї, родині та бізнесі. Боннер висловив надію, що власник видання згодом або відновить роботу газети, або продасть її тому, хто це зробить:

“Я сподіваюся, що він скоро її відновить, сильнішою, незалежною, всім, чим вона була, тільки краще. Якщо ні, якщо він вирішить не робити цього, я сподіваюся, він продасть її достойному власнику, який зможе зберегти найкращі традиції редакційної незалежності”, – сказав журналіст.

На питання, чи зазнавала тиску з боку влади редакція газети, Боннер відповів, що “ти не робиш свою роботу, якщо не отримуєш трохи скарг”. Водночас він звернув увагу на загальний стан медіа в Україні, який, на його думку, не надто сприятливий для незалежних видань.

Проте, за його словами, редакція Kyiv Post завжди зберігала незалежність і мала в цьому підтримку всіх трьох власників газети протягом 26 років її існування. Він не заперечив, що газета могла не викликати симпатій в будь-якої з президентських адміністрацій протягом свого існування.

“Я знаю, що, починаючи з Кучми й продовжуючи Ющенком, Януковичем, Порошенком і Зеленським також, ми точно не були улюбленцями Банкової. Я не думаю, що тут щось змінилося. Але в демократії з цим доводиться мати справу. На жаль, забагато людей на публічних посадах надто чутливі до критики, хоча я вважаю, ухвалення важливих рішень на цих посадах робить їх справедливою мішенню для критики”, – сказав Боннер.

Він також додав, що газета завжди надавала представникам влади можливість висловитися на її сторінках.

Після звільнення очільник газети, який є вихідцем зі США, планує залишатися в Україні, але взяти довгу відпустку.

Співробітники видання зараз завершують роботу в редакції та працюють над збереженням архівів, уточнив він.

У наступній реінкарнації Kyiv Post, як би вона не виглядала, я сподіваюся, буде такою ж незалежною і шанованою, як, я вірю, були ми… Я думаю, якщо – коли це станеться, туди точно має ввійти значна частина поточного штату, тому що вони справді першокласні журналісти”, – вважає він.

Нагадаємо, що колектив Kyiv Post 8 листопада заявив про те, що їм оголосили про негайне закриття газети та закрили доступ до сайту. 

Це сталося на тлі нещодавніх заяв власника видання про розширення та запуск українськомовного медіа під відповідним брендом, які стали цілковитою несподіванкою для членів редакції.

Вони переконані, що власник намагається позбутися “незручних, чесних та принципових журналістів”, щоб потім запустити видання з новою командою.

Водночас на сайті Kyiv Post з’явилося повідомлення від імені Ківана про зупинення роботи видання на короткий час для перезавантаження.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва, посилаючись на власні джерела, повідомила, що “проблеми в редакції почалися кілька тижнів тому і пов’язані з тиском на Ківана з боку Офісу президента”.

Посли Євросоюзу та Великої Британії засудили закриття Kyiv Post. Зокрема, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас наголосив на тому, що йому “сумно чути про закриття Kyiv Post”, а також попередив про те, що Україна ризикує “втратити його з наслідками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter