Головою Верховного Суду став Станіслав Кравченко, який має негативний висновок про доброчесність та брехав у декларації

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Пленум Верховного Суду обрав головою суддю Станіслава Кравченка. 

Про це повідомляє кореспондент “Суспільного”. 

Фото: Верховний Суд

Інформація про те, що головою Верховного Суду на заміну підозрюваного у корупції Всеволода Князєва стане Кравченко, активісти, що опікуються судовою реформою, отримали напередодні голосування. 

Кандидатуру Кравченка оцінювали негативно, зокрема через відповідний висновок Громадської ради доброчесності, в якому йдеться про винесену суддею ухвалу, що порушує права людини. Судячи з матеріалів справи, заявник, який вперше надав покази силовикам без захисника, безрезультатно просив вилучити ці покази з матеріалів справи. 

Кандидатуру Кравченка підтримали 108 суддів зі 148 присутніх на засіданні пленуму, а 11 суддів не підтримали жодного кандидата. Напередодні голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков казав, що причиною обрання Кравченка стала нібито його обіцянка надати суддям ВС безоплатні квартири.

“Під час війни. Суддям, які мають зарплату по кількасот тисяч гривень на місяць, а хабарі – по 3 мільйони доларів”,коментує він. 

Активісти також пов’язують новообраного голову Верховного Суду зі скандальновідомим ексзаступником голови Адміністрації президента-втікача Януковича Андрієм Портновим. Роблять це, зокрема, через роботу Кравченка у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який ліквідували під час судової реформи.

Нагадують й про те, як у 2003 році Кравченко відпустив з-під варти вбивцю журналіста Георгія Гонгадзе Олексія Пукача. Після цього той втік, тож затримали його лише у 2009 році.   

Також знаходили у Кравченка брехню у декларації. Так, у звітності за 2012, 2013 і 2014 роки він не зазначав про право власності на ділянку землі у 900 кв. м в місті Козелець. Вже у 2015 році відомості про неї з’явились у декларації, але, згідно з правилами заповнення та подання форми суддями, у першій декларації посадовець має вказати усі обставин, що мали місце упродовж життя. 

З місцем голови ВС Кравченко отримав ще й місце голови у Вищій раді правосуддя – незалежному органі державної влади та суддівського врядування, який, згідно із законодавством, має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності й підзвітності перед суспільством. Колишні члени ВРП не раз ігнорували інформацію щодо кричущих порушень суддів, а щодо нинішнього складу в активістів теж є питання. 

“Вітаємо суддів ВС з рішучою перемогою над здоровим глуздом”, – коментує новини про обрання Кравченка на посаду Михайло Жернаков. 

Нагадаємо, що раніше керівництво та суддів Верховного Суду викрили на рекордному хабарі у 2,7 мільйона доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter