Голова КС каже, що законопроєкт Зеленського щодо суду має ознаки конституційного перевороту

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Законопроєкт президента Володимира Зеленського, який пропонує припинити повноваження суддів КС, має ознаки конституційного перевороту.

Таку думку висловив голова Конституційного Суду Олександр Тупицький.

Проєкт закону, який, за словами Тупицького, “склепали за ніч”, порушує статтю 149 Конституції, де, зокрема, йдеться про те, що суддю КС не можна притягнути до відповідальності за голосування у зв’язку з ухваленням Конституційним Судом рішень, а також про те, що вплив на суддю КС в будь-який спосіб забороняється.

“Що повинне відбутися в парламенті у вівторок? Це законом чи постановою скасувати рішення КС. Чого тоді не указом президента? Нащо залучати парламент у таку неконституційну справу? Одна особа взяла на себе відповідальність, тому що ініціатива ж президентська, і скасувала указом  рішення КС. Так простіше давати цьому оцінку. Результат-то однаковий, але не треба підв’язувати колективну відповідальність, за якою ніхто не відповідає”, – зазначив Тупицький. 

Також голова поскаржився на те, що останнім часом суд закидали поданнями. 

“Ну ви парламентарі, ну, будь ласка, створюйте такі закони, погоджуйте якось з опозицією, з усіма, ви єдиний парламент, ви покликані працювати заради країни, щоб не зверталися до КС або щоб мінімізувати. Ви ж подивіться, що сьогодні робиться. Закон ще не зміг прожити місяць, а вже є подання до КС. Закон – подання, закон – подання. Нас закидали! Треба щось змінювати або робити реформу і робити якісь фільтри до цього. Бо так неможливо”, – наголосив він. 

Тупицький додав, що реформувати Конституційний Суд можливо, але лише в конституційний спосіб, а також сказав, що хоче зустрітись із Зеленським. Водночас прессекретарка  президента Юлія Мендель повідомила у коментарі “Українській правді”, що Зеленський подав законопроєкт після розмови з суддею Тупицьким. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Учора НАЗК, виконуючи рішення суду, тимчасово закрило доступ до реєстру декларацій. Голова агентства Олександр Новіков підкреслив, що фактично судді визнали незаконним доступ громадян до інформації про доходи, видатки й майно всіх осіб, які отримують зарплату за кошт податків. Своїм рішенням суд, ймовірно, заблокував і призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів. Також у ЄС після оголошення рішення заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО, а згодом подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС. Розкритикували рішення президента й експерти. На думку Володимира Яворського, законопроєкт Зеленського є найгіршим варіантом з тих, які можна було б придумати в ситуації, що склалась. Розкритикували законопроєкт очільника країни й в опозиції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter