Голосування за членів антикорупційної ради в Міноборони відбудеться 24 березня: як проголосувати?

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Голосування за членів антикорупційної ради при Міністерстві оборони України відбудеться онлайн 24 березня, а долучитися до відбору членів ради може будь-який охочий громадянин. 

Про це розповіли в Міноборони. 

Фото: Міноборони

До ради можуть потрапити (за посиланням можна переглянути автобіографії кандидатів або кандидаток, звіти про організації, в яких вони беруть участь, та інші відомості): 

Заявки на відбір подавали 53 людини, однак, судячи з повідомлення на сайті міністерства, лише 29 надіслали необхідний перелік документів. Серед майже трьох десятків учасників відбору всього п’ять кандидаток.  

Голосування відбудеться в п’ятницю, 24 березня, з 8-ї до 20-ї години, на платформі НАЗК, посилання на яку оприлюднять протягом доби. Результати оголосять на сайті Міноборони із зазначенням кількості голосів за того чи іншого кандидата, втім строки оголошення поки не називали. 

До ради ввійдуть 15 людей, а їхні повноваження триватимуть рік. 

“Антикорупційна рада при Міноборони має відповідати кращим практикам, які використовуються в цій системі. Ключове: відкритість, прозорість, довіра. Саме тому вибори до ради проводитимуться через відкрите електронне голосування”,пояснював рішення провести відкрите голосування міністр оборони Олексій Резніков

У міністерстві закликають узяти активну участь у формуванні ради. 

Гроші, знайдені під час обшуку в керівників підприємств, залучених до схеми з постачанням харчів для військових

Антикорупційну раду при Міноборони почали створювати у відповідь на корупційний скандал, пов’язаний із закупівлями харчів та інших речей для військових. Звільнений через це заступник міністра каже, що не винен, а міністр оборони Олексій Резніков досі називає публікації журналістів про оборудки “інспірованою та спланованою історією”, у якої є різні бенефіціари. 

На початку березня Резніков в інтерв’ю журналістам “Ліги” закликав “усіх, хто має критичне мислення”, уважніше почитати документи, завдяки яким журналіст “Дзеркала тижня” Юрій Ніколов дізнався про корупцію.

“Я хочу попросити всіх, хто має критичне мислення, знайти першу публікацію про нібито яйця за 17 грн, роздрукувати форматом А3 сторінку додатка і надіслати мені обведене червоним маркером, де ви бачите, що штука – 17 грн. Ви там цього не знайдете. Тому міф про яйце за 17 грн залишається міфом”, – сказав міністр.

Ніколов на прохання міністра опублікував скриншот додатка з документів з обведеними графами із зазначенням “штука – 17 гривень”. 

Раніше також юристка і заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції Олена Щербань критикувала створення антикорупційної ради без змін у законодавстві. Так, на її думку, спочатку необхідно повернути найпростіші процедури закупівель для речового забезпечення ЗСУ та відкрити для доступу ціни й іншу нечутливу інформацію.

Саме тим, що без змін процедур закупівель не змінити ситуації, Щербань у колонці в “Українській правді” пояснила те, що Центр протидії корупції відмовився від участі в процесі. 

“Лікування недуги в міністерстві не просте, але воно можливе. Через системний підхід і правильні кроки”, – казала Щербань.

Нагадаємо, що понад половину українців вважають корупцію однією з найголовніших проблем країни, але боротьбу з нею називають одним з трьох напрямів діяльності, який втілювати в країні вдається погано. 

Протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні до початку повномасштабного російського вторгнення.

Фотографія обкладинки: Міноборони 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter