Голосіївський суд Києва чотири роки не може почати процес над ексуповноваженою з прав людини окупованого Криму

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Голосіївський суд чотири роки не може розпочати процес над колишньою “уповноваженою з прав людини в Республіці Крим” Людмилою Лубіною. Українські слідчі інкримінують їй державну зраду.

Про це інформує Медійна ініціатива за права людини на своїй фейсбук-сторінці

Людмила Лубіна

До тимчасової окупації Криму Лубіна обіймала посаду заступниці начальника Управління служби голови Верховної Ради Криму. А вже лютому 2014 року перейшла на службу до окупаційної влади.

З липня 2014 до серпня 2019 року вона обіймала посаду незаконної “уповноваженої з прав людини в Республіці Крим”. 2019 року полишила її, вийшовши на пенсію.
 
Правозахисники наголошують, що з початку тимчасової окупації Криму ситуація з порушенням прав людини значно погіршилася
 
“Із 2014 року починаються масові обшуки, затримання та політичні судові процеси, частіше в незаконне ув’язнення потрапляють кримські татари. Однією з найвідоміших політичних справ у Криму є справа “Хізб ут-Тахрір”. Кримських татар обвинувачують у тероризмі, організації та участі в діяльності партії “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. Станом на 2021 рік за цією справою в Криму числяться вже десятки фігурантів”, – йдеться в повідомленні правозахисників.
 
Вони звертають увагу, що на початку своєї кар’єри в окупації Лубіна заявляла, що робота “кримського омбудсмана” відрізнятиметься від роботи Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України. На її думку, український уповноважений залежить від політичної кон’юнктури, а “регіональні омбудсмани суб’єктів РФ працюють на благо жителів”. Утім, як наголошують правозахисники, її робота таки відрізнялася від роботи “класичного” омбудсмана, адже” була націлена не на захист прав людини, а на маскування порушень прав людини та пропаганду”.
 
“Лубіна або робила вигляд, що не помічає численних політичних судових процесів і незаконних переслідувань, або виправдовувала окупаційну владу”, – наголошує Медійна ініціатива за права людини. 
 
У приклад вони наводять заяву Лубіної в березні 2019 року. Тоді вона сказала, що кримськотатарський активіст Едем Бекіров, якого ФСБ звинуватила в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки, перебуває в “чудовій камері” під постійним медичним наглядом, а погіршення його здоров’я пов’язане зі “стресом під час затримання”. Насправді ж тоді Бекіров не отримував належної медичної допомоги в СІЗО, маючи низку захворювань: перша група інвалідності, гіпертонія, запалення підшлункової, нестерпний біль у спині, трофічна виразка на лівій нозі.
 
Відомо, що в Єдиному реєстрі судових рішень міститься всього одна ухвала за справою Лубіної за 2017 рік. У ній ідеться про призначення підготовчого судового засідання. Джерела правозахисної організації в правоохоронних органах повідомили, що підготовче судове засідання досі не проведено. ZMINA надіслала суду запит про коментар. 
 
У своїй відповіді суддя Микола Дідик повідомив, що розгляд цього провадження досі перебуває на стадії підготовчого засідання через відкладання розгляду за клопотанням сторін, з причин неявки обвинуваченої, у певних випадках захисників та прокурора, перебування суддів колегії у відпустках та на розгляді інших кримінальних проваджень через неявк усіх сторін.  
 
Наступне засідання в цій справі має відбутися 15 липня о 10:15 у Голосіївському районному суді Києва. 
 
Напередодні під час експертного обговорення “Правосуддя як складова розбудови миру: в пошуках ефективної моделі для України” прокурор АР Крим і м. Севастополя Ігор Поночовний наголосив, що київські суди несерйозно ставляться до справ in absentia, постійно відкладаючи їх або виділяючи на них по п’ять хвилин часу.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter