“Голос Америки” звільнив російського пропагандиста Гаррі Княгницького

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Видання “Голос Америки” не продовжило контракт із російським пропагандистом, екскореспондентом кремлівського телеканалу НТВ Гаррі Княгницьким.

Таку відповідь на свій запит отримала редакція “Детектора медіа”.

Джерело: VoA

За інформацією представника медіа Найджела Гіббса, “Голос Америки” завершив перевірку двох російськомовних журналістів, розпочату на початку цього року під керівництвом “зовнішнього рецензента з великим досвідом як у євразійській, так і в американській журналістиці”. Він провів інтерв’ю з персоналом і журналістами та представив свої висновки “Голосу Америки” цього тижня.

За результатами цієї перевірки американське видання ухвалило рішення продовжити контракт з фрилансеркою Дарією Давидовою, яка співпрацювала з редакцією три роки, перш ніж восени 2022 року приєднатися до російської служби “Голосу Америки”. Водночас контракт із Княгницьким вирішили не продовжувати.

Нагадаємо, що Княгницького російська служба телеканалу “Голос Америки”  прийняла на роботу восени минулого року. Раніше чоловік працював на кремлівському ресурсі НТВ, займався пропагандою агресивної політики Росії та виправдовував війну проти України.

Співробітники редакції зверталися спочатку до свого менеджменту, а потім до американських конгресменів з вимогою переглянути призначення Княгницького та Давидової. Останній закидали легітимізацію анексії Криму.

Під час роботи на російському телеканалі Княгницький особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну. Зокрема, демонізував Збройні сили України, як у матеріалі “Геноцид и уничтожение”: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии”. У своїх сюжетах пропагандист звинувачував Україну у вбивстві власних громадян. Водночас представник НТВ ніколи не згадував про те, що це Росія розпочала війну та напала на сусідню державу, а Україна лише чинить спротив.

Сюжети пропагандиста на НТВ нормалізували викрадення українських дітей, легітимізували анексію Криму, виставляли українську Революцію гідності державним переворотом.

Княгницький пішов з НТВ 2017 року, проте на новому місці роботи в американську бюро RTVI спекулював на темі обстрілу та викрадення українських кораблів у Керченській протоці, наполягаючи на тому, що це Україна спровокувала ситуацію.

Звільнити пропагандиста закликало керівництво VoA Українське об’єднання “Медіарух”, також з цією вимогою до редакції зверталася Незалежна медійна рада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter