Незалежна медійна рада вимагає звільнити з “Голосу Америки” автора пропагандистських сюжетів на НТВ Гаррі Княгницького

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Незалежна медійна рада (НМР) закликала керівництво “Голосу Америки” звільнити автора пропагандистських сюжетів каналу НТВ Гаррі Княгницького, а також звернулася до світових медіа з проханням змінити редакційну політику так, щоб унеможливити приймання на роботу причетних до злочинної дезінформації.

Про це йдеться в заяві НМР, оприлюдненій 28 лютого.

Гаррі Княгницький (ліворуч). Джерело: Бюро

У  НМР нагадали, що НТВ перебуває під санкціями Євросоюзу за “безперервні та узгоджені дії щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізацію російської агресії”. 

Саме Княгницькому, який працював на кремлівському мовнику до 2017 року, належать пропагандистські матеріали, такі як “Геноцид и уничтожение”: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии“, про начебто “державний переворот” в Україні та “входження” Криму до складу Росії.  

“Сюжети, які Княгницький знімав у 2014 році, досі сприяють геноциду українців. Наприклад, він був одним із пропагандистів, які нормалізували начебто “втечу” українських дітей до Росії. І тепер Кремль, прикриваючись цією брехнею, викрав уже понад 14 тисяч українських дітей”, – йдеться в заяві НМР

Члени ради переконані: попри те що Княгницький пішов з НТВ, його погляди залишилися з ним. Зокрема, на телеканалі RTVI, коли Росія обстріляла та викрала українських моряків у Керченській протоці, він спекулював, що це Україна спровокувала Росію, а ситуація з морськими кордонами юридично неоднозначна.

У НМР реакцію “Голосу Америки” на заклик звільнити Княгницького назвали “особливо цинічною”, коли редакція цього медіа “посилається на попередній багаторічний досвід наймання журналістів з репресивних суспільств, зокрема з Росії”.

Члени Ради закликали “Голос Америки” давати всьому світу приклад “захисту високих стандартів репутації, а не відбілювання російських пропагандистів”.

Водночас вони закликали всі якісні та відповідальні медіа цивілізованого світу відмовитися від співпраці з російськими медійниками, в послужному списку яких є робота на кремлівську пропаганду.

“Незалежно від того, які погляди та переконання вони озвучують зараз, колишні пропагандисти не мають отримувати перепустку в журналістську професію та бути допущеними до створення медійного продукту, адресованого людям вільного світу. Ми віримо, що колись відповідальні за злочини російської пропаганди будуть покарані, однак уже зараз можуть і повинні працювати репутаційні механізми відповідальності за співпричетність до зла”, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, українське об’єднання “Медіарух” закликало керівництво російської служби телеканалу “Голос Америки” (VoA) звільнити Гаррі Княгницького, який займався пропагандою агресивної політики Росії та виправдовував війну проти України. 

Раніше українське англомовне видання Kyiv Post повідомило, що співробітники “Голосу Америки” звернулися до американських конгресменів і закликали керівництво каналу переглянути призначення Княгницького та російської кореспондентки Дарії Давидової, якій закидають легітимізацію анексії Криму. 

Згодом стало відомо, що обох журналістів відправили у відпустку після звинувачень у роботі на російську пропаганду до початку співпраці з мовником.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter