Глава КНДР Кім Чен Ин зустрівся з Путіним і висловив йому “повну підтримку” щодо війни проти України

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

19 червня, у середу, президент РФ Володимир Путін у Пхеньяні зустрівся з північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Їх зустрічали радісні натовпи з російськими прапорами та пишні церемонії, де глава КНДР висловив “повну підтримку” війні Росії в Україні та пообіцяв зміцнювати стратегічні зв’язки з Москвою.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP

Російські медіа транслювали відео, на якому видно, що Путіна зустрічала почесна варта з кінними солдатами, а також великий натовп, який зібрався на площі Кім Ір Сена біля річки Тедонган. На сцені були діти з повітряними кульками та величезними портретами Путіна і Кім Чен Ина, а також національними прапорами.

Потім Кім і Путін вирушили до палацу Кумсусан для проведення саміту, де російський президент заявив, що “високо цінує непохитну і послідовну підтримку російської політики, зокрема й в українському питанні”.

Також Путін заявив, що Москва бореться з гегемоністською, імперіалістичною політикою Сполучених Штатів і їхніх союзників. Тим часом Кім зазначив, що відносини між Північною Кореєю і Росією входять у період “нового високого процвітання”.

“Зараз ситуація у світі ускладнюється і швидко змінюється. У такій ситуації ми маємо намір ще більше зміцнювати стратегічне спілкування з Росією, з російським керівництвом. Північна Корея висловлює повну підтримку та солідарність уряду, армії та народу Росії в проведенні спеціальної військової операції в Україні з метою захисту суверенітету, інтересів безпеки, а також територіальної цілісності”, – сказав північнокорейський лідер.

Це була перша поїздка Путіна до столиці Північної Кореї за 24 роки. Reuters зазначає, що Росія використовує “потепління” відносин з КНДР для того, щоб “уколоти” Вашингтон.

У США тим часом побоюються, що Росія може надати допомогу для ракетної та ядерної програм Північної Кореї, а та своєю чергою – балістичні ракети та артилерійські снаряди, які Москва використовує у війні проти України.

Раніше ZMINA писала, що у квітні цього року спостерігачі комітету Ради Безпеки ООН щодо санкцій проти Північної Кореї підготували доповідь, в якій уперше підтвердили факт використання Росією північнокорейської ракети для удару по Харкову 2 січня 2024 року.

Нагадаємо, що Північна Корея перебуває під санкціями ООН із 2006 року, втім минулого місяця на тлі покращення відносин з КНДР Росія зупинила роботу комісії ООН, що стежила за обмеженнями щодо країни. 

Понад чотири десятки держав занепокоєні наслідками співпраці режимів Путіна та Кіма для безпеки в Європі, на Корейському півострові, в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі.

Південна Корея вже ввела санкції за співпрацю російського та північнокорейського диктаторів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter