На тлі покращення відносин з КНДР Росія зупинила роботу комісії ООН, що слідкувала за санкціями щодо країни

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Під час голосування у Радбезі ООН 28 березня 2024 року РФ наклала вето на проєкт резолюції, фактично зупинивши роботу Групи експертів, які слідкували за дотриманням санкції щодо північнокорейського режиму. 

З реакцією на це виступили в українському МЗС. 

Північнокорейський та російський диктатори

Вперше ООН наклала санкції на КНДР ще 2006 року й відтоді робила це кілька разів через випробування ядерної зброї.

Втім, за роки, що триває повномасштабне вторгнення Росії в Україну, режими Путіна та Кіма активізували співпрацю, а російська влада почала допомагати КНДР обходити санкції, введення яких сама підтримувала. Нині до Північної Кореї постачають російську нафту. 

В обмін на це влада КНДР відправляє до РФ зброю, якою росіяни гатять по мирних українських містах. 

“Через російське вето, Група експертів буде змушена припинити свою діяльність з 30 квітня 2024 року. Це серйозний підрив міжнародного режиму нерозповсюдження та серйозний удар по санкційному механізму проти КНДР в цілому, який тепер також опиняється під загрозою”, – кажуть українські дипломати. 

Накладання вето Росією в українському МЗС називають “деструктивним кроком” та фактично “явкою з повинною”. 

“Це підтверджує отримання Москвою озброєнь та боєприпасів у порушення санкцій та використання зброї північнокорейського походження у війні проти України”, – додають у відомстві. 

Нагадаємо, що понад чотири десятки країн занепокоєні наслідками співпраці режимів у Росії та КНДР для безпеки в Європі, на Корейському півострові, в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter