Гея із села в Росії засудили за те, що розповів про свою гомосексуальність

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії суд покарав за розповідь про власну сексуальну орієнтацію чоловіка.  

Про це розповів російський активіст Айхал Аммосов у соцмережах. 

Скриншот відео

Чергова справа, яку відкрили за репресивним гомофобним законом, стосується 22-річного Михайла Іванова. Він мешкає в селі Хатасси, де разом з ним живе ще трохи більш ніж 5 тисяч людей. 

“Пропаганда”, на думку російського суду, відбулася, коли Іванов правдиво відповів на запитання від підписника під час прямого ефіру в інстаграмі. Хлопець каже, що хтось зробив запис ефіру, після чого почав поширювати його в соцмережах.

“У судовому засіданні (обвинувачений. – Ред.)  з протоколом про адміністративне правопорушення погодився, провину визнав, пояснив суду, що не хоче приховувати свою орієнтацію, тому, коли настало питання в прямому ефірі інстаграму, все чесно розповів”, – йдеться в постанові. 

Російський суд зобов’язав Іванова сплатити 100 тисяч рублів. Гроші на штраф йому зібрали небайдужі, а зробили це після того, як з відповідним закликом у соцмережах виступив активіст Аммосов. 

Іванов став не першим геєм, якого переслідує російська влада за публічні розповіді про свою сексуальну орієнтацію. Цього року з Росії за “пропаганду” депортували громадянина Китаю Хаояна Сюя, який зі своїм хлопцем громадянином Росії вів блог у соцмережах про стосунки. Донос силовикам на них написав охоронець храму, що за тисячу кілометрів від місця, де мешкали хлопці.

У Росії за “пропаганду ЛГБТ” почали карати від 2013 року. Спочатку поширювати інформацію про життя ЛГБТ-людей заборонили серед дітей, а торік заборону розширили на всіх громадян.  

Через погрози від гомофобів деякі ЛГБТ-люди вимушені тікати з Росії сім’ями, а інші стають жертвами нападів та вбивств, винних у яких карають неохоче або ж не карають узагалі

Нагадаємо, що правозахисники прогнозували безпрецедентний тиск на ЛГБТ-людей у Росії після ухвалення торік закону про повну заборону “пропаганди ЛГБТ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter