Донос на пару геїв у Росії, одного з яких тепер депортують за “пропаганду ЛГБТ”, написав охоронець храму

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний суд російського регіону Татарстан остаточно вирішив депортувати з території країни громадянина Китаю Хаояна Сюя. Його визнали винним у “пропаганді ЛГБТ” за те, що разом зі своїм хлопцем громадянином РФ вів блог про романтичні стосунки. 

Про це партнер хлопця Гела Гогішвілі повідомив у їхньому спільному телеграм-каналі. 

Фото: телеграм-канал Гели Гогішвілі та Хаояна Сюя

Сюя російський суд арештував на тиждень ще 6 квітня й весь цей час хлопець перебуває в ізоляторі. За словами його партнера, сусіди по камері ставляться до затриманого нормально, однак гомофобію та расизм проявляють силовики. 

“Кажуть: “Всі китайці еб**ся в дупу”, – розповідає Гогішвілі. 

З гомофобією силовиків хлопці стикнулись й на судовому засіданні 6 квітня. 

“У суді Хаоян розплакався, коли побачив мене, обіймав. Коли поліцейські це побачили, то підійшли та сказали: “Досить пропагувати ЛГБТ”, – розповідає Гогішвілі.

Засідання у справі Сюя у Верховному суді тривало хвилину. За цей час суддя не вислухав доводів захисту, який, наприклад, вказував на порушення під час складання протоколу та низку інших. 

Гогішвілі намагався звертатися до консульства Китаю в Росії, щоб вони якось допомогли Хаояну, проте консули сказали, що їх до нього не пустять.

“Зараз, якщо чесно, мені страшно виходити навіть на вулицю: усі таксисти мене впізнають, перехожі. Про мене знають усі колеги та керівництво на роботі, а про Хаояна весь універ. Я переживаю за Хаояна, що він там один за таких жахливих умов. Не можу через це їсти та спати”, — каже парубок.

Гогішвілі та Сюя російські силовики затримали 5 квітня для нібито перевірки даних у закладі харчування, але вже у відділку хлопцям повідомили, що вони є фігурантами справи про “пропаганду ЛГБТ”.

Як тепер вдалось з’ясувати журналістам, хлопців затримали за доносом 43-річного Володимира Кушнеріка. Він працює сторожем храму у місті Рубцовськ Алтайського краю, що за тисячу кілометрів від місця, де мешкають затримані. 

До затримання хлопці отримували погрози від незнайомих, які обіцяли, наприклад, каструвати їх, а окремо силовики шантажували, пропонуючи платити гроші “та жити щасливо далі”.  

Нагадаємо, що торік у Росії ухвалили репресивний гомофобний закон, який заборонив ЛГБТ-людям публічно говорити про себе, називаючи це “пропагандою”. 

Правозахисники прогнозували безпрецедентний тиск на ЛГБТ-людей у Росії після введення заборони.

Фотографія обкладинки: AP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter