Генсек ООН назвав “неправильною інтерпретацією” власні слова про те, що напад ХАМАСу на Ізраїль відбувся “не у вакуумі”

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заперечує, що виправдовує атаку терористів ХАМАСу на Ізраїль, назвавши свої слова про те, що напад “виник не у вакуумі” неправильною інтерпретацією медіа.

Його слова цитують на сайті ООН. 

Фото: ООН

Заяву щодо нападу на Ізраїль Гутерріш зробив на засіданні Радбезу ООН. 

“Я глибоко стурбований явними порушеннями міжнародного гуманітарного права, які ми спостерігаємо в Газі. Дозвольте мені пояснити: жодна зі сторін збройного конфлікту не стоїть вище міжнародного гуманітарного права… Важливо визнати, що атаки ХАМАСу не відбувалися у вакуумі. Палестинський народ зазнає окупації протягом 56 років. Його люди були змушені залишити свої будинки. Їхні будинки були зруйновані. Їхні надії на політичне рішення тануть”,сказав він. 

За кілька годин Генсек ООН у колишньому твіттері написав, що “невдоволення палестинського народу не може бути виправданням жахливих атак ХАМАСу”, додавши при цьому, що “ці жахливі напади не можуть виправдати колективне покарання палестинського народу”.

На слова Гутерріша одразу у залі відреагував постійний представник Ізраїлю в ООН Ґілад Ердан, який звинуватив його у виправданні масових вбивств та закликав піти у відставку.

“Генеральний секретар, який з розумінням ставиться до кампанії масових вбивств дітей, жінок і людей похилого віку, не підходить для того, щоб очолити ООН. Немає жодного виправдання чи сенсу розмовляти з тими, хто виявляє співчуття до найжахливіших звірств, скоєних проти громадян Ізраїлю та єврейського народу. Слів просто немає”, – написав він пізніше у своєму мікроблозі у колишньому твіттері. 

Нині Гутерріш каже, що його слова про те, що напад ХАМАСу “не у вакуумі”, неправильно інтерпретували медіа. 

“Заяви про те, що я нібито виправдовую напади ХАМАСу, помилкові”, – каже він.

Нагадаємо, що торік президент Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, закликав трансформувати систему, стрижнем якої є Організація Об’єднаних Націй. 

Цього року з закликом до реформ виступив вже Генсек ООН. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter