ФСБ затримала в тимчасово окупованій Ялті двох кримчан за нібито “співпрацю з СБУ”

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

ФСБ затримала двох мешканців Ялти нібито за “готовність вчинити диверсійно-терористичні акти на військових об’єктах Криму”.

Про це інформує Кримська правозахисна група з посиланням на пресслужбу ФСБ. 

 

Як повідомляє ФСБ, жителі Ялти 1980 та 1983 років народження нібито “ініціативно встановили співпрацю з представником СБУ, якому передавали відомості про соціально-політичну, економічну та військову ситуацію на півострові”.

Крім того, як запевняє ФСБ, вони нібито запропонували свої послуги з фото- та відеознімання об’єктів Збройних сил РФ на користь української спецслужби та висловили готовність вчинити диверсійно-терористичні акти щодо військових об’єктів на території Криму.

Обох чоловіків спецпідрозділ окупантів затримав під час риболовлі.

ФСБ порушила кримінальні справи за новою, введеною після широкомасштабного вторгнення статтею 275.1 КК РФ (співробітництво на конфіденційній основі з іноземною державою, міжнародною чи іноземною організацією).

Стаття передбачає позбавлення волі терміном від трьох до восьми років з можливим додатковим штрафом до 1 млн рублів.

Незаконний “Київський районний суд” тимчасово окупованого Сімферополя узяв чоловіків під варту.

Їхні дані ФСБ не назвала.

Нагадаємо, напередодні мешканець тимчасово окупованого Сімферополя Кирило Юрійович Баранник, якого затримала ФСБ за підозрою в підриві залізничних колій у Бахчисарайському районі, заявив про тортури.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter