ФСБ катувала струмом затриманого за підозрою у підриві залізничних колій – кримські правозахисники

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Мешканець тимчасово окупованого Сімферополя, якого затримала ФСБ за підозрою у підриві залізничних колій у Бахчисарайському районі, заявив про тортури.

Про це інформує Кримська правозахисна група

Кирило Баранник (на передньому плані)

Майстера спорту зі спортивного орієнтування, мешканця Сімферополя Кирила Юрійовича Баранника ФСБ затримала 30 травня 2023 року на набережній Салгіра у Сімферополі.

З мішком на голові кримчанина привезли до незаконного “управління ФСБ” на бульварі Франка. Його звинуватили у підриві залізничних колій 23 лютого 2023 року у селі Поштове Бахчисарайського району.

“Під час допиту, попри визнання моєї провини, до мене застосовувалися тортури, а саме: посадивши на стілець, мені зв’язали руки й ноги скотчем, прикріпили електричні дроти до пальців рук… Під час тортур на моїй голові завжди була маска, тортури струмом тривали близько години”, – розповів Баранник.

Однак після визнання провини співробітники ФСБ продовжили тортури, звинувачуючи Баранника в ще одній диверсії — підриві залізниці біля села Чистеньке Сімферопольського району 18 травня.

Сімферополець заявив ще про два випадки тортур електричним струмом: у ніч з 5-го на 6 червня та з 9-го на 10 червня. Катування тривали по 6 годин.

Співробітники ФСБ змушували мене обмовити себе у скоєнні злочину, якого я не скоював. Спочатку мене катували струмом, підключаючи електричні клеми до пальців рук, ніг, мочок вух та сідниць. Погрожували зґвалтуванням ціпком, погрози я сприймав реально. Потім били руками та ногами по тулубу та голові, внаслідок чого, як я припускаю, зламали ребро з правого боку.

Кирило Баранник

За його словами, після побиття у нього сильно болять нирки, частково втрачена чутливість у правій руці.

Далі мене поклали на військові ноші, руки та ноги зв’язали скотчем, на обличчя поклали ганчірку та почали лити воду, імітуючи утоплення. Катування утопленням періодично змінювали на катування струмом. Весь цей час від мене вимагали зізнатися у злочині, якого я не скоював“, — каже Кирило Баранник.

Крім того, під час тортур Бараннику погрожували зґвалтуванням, вбивством нібито при спробі втечі й обіцяли вбити його матір.

Наразі Кирила Баранника утримують у СІЗО №2 Сімферополя. Слідство у справі Баранника ведуть слідчі ФСБ Олександр Лавров та Олександр Кузнєцов.

Нагадаємо, 11 червня викраденого 53-річного Ельдара Менсітова із тимчасово окупованого селища Молодіжне в українському Криму знайшли у спецприймачі для адміністративно затриманих у Сімферополі зі “слідами фізичному впливу”. У цьому місці несвободи він відбуває 15 діб адмінарешту.

За даними правозахисної організації Крим SOS, з лютого 2023 року щонайменше 14 мешканців Криму піддавались незаконним діям окупаційних силових структур через намагання знайти “винних” у диверсіях на залізниці.

За цей час окупанти провели щонайменше 11 обшуків та 10 затримань.  Одне із затримань мало елементи насильницького зникнення. Всі ці незаконні дії силовиків спрямовані винятково проти кримських татар, вказують кримські правозахисники.

Лише у березні 2023 року окупанти незаконно обшукали будинки 8 кримських татар. Зазвичай окупанти приїжджають з обшуками рано вранці та проводять слідчі дії у грубій формі. Подекуди після обшуків затриманих відвозили у будівлю незаконного “управління ФСБ” у Сімферополі. 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter