Французький нафтовий гігант TotalEnergies постачає авіапаливо для російських військових літаків – Le Monde

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Французький нафтовий гігант TotalEnergies постачає газовий конденсат для виробництва авіапалива, котре, ймовірно, використовувалося російськими винищувачами в Україні.

Про це пише Le Monde.

TotalEnergies, на відміну від західних конкурентів, продовжує діяльність у Російській Федерація, яка 24 року розпочала неспровоковану, повномасштабну війну проти України. 

Видання з’ясувало, що компанія отримує дохід від продажу газового конденсату, яким після перетворення на гас заправляються російські літаки, що бомблять Україну.

“Нафтовий гігант разом із місцевим партнером “Новатек” керує родовищем, з якого видобувають газовий конденсат, який після перетворення на гас використовується для заправки російських бойових літаків, які беруть участь у війні в Україні”, — пише газета.

ЗМІ вказує, що “Тернефтегаз”, який розробляє це родовище, на 49% належить TotalEnergies і на 51%  “Новатек”.

“Завдяки інформації, зібраній неурядовою організацією Global Witness і отриманій з фінансової бази даних Refinitiv, Le Monde вдалося відстежити ланцюг поставок, який веде від газового родовища Термокарстове в Сибіру до двох військових авіабаз (Морозовська і Мальчево), на кожній з яких розміщена ескадрилья багатоцільових винищувачів”, – підкреслює видання.

Amnesty International та інші правозахисні групи заявили, що авіаудари по цивільному населенню, включно зі зруйнованим українським містом Маріуполь, ймовірно, були нанесені військовими літаками з баз у цьому регіоні, включно з Морозівською та Мальчеве.

В Amnesty International кажуть, що “російські літаки, які, швидше за все, здійснили атаку, – це багатоцільові бойові літаки СУ-25, СУ-30 або СУ-34, які дислокуються на прилеглих аеродромах”.

“Більшість бомбардувань Маріуполя здійснила бойова авіація, що базувалася в Морозівській, розташованій у Ростовській області. Le Monde зібрала кілька свідчень тих, хто вижив у Маріуполі, про те, що місто бомбардували літаки СУ, які часто кружляли над містом”, – мовиться в матеріалі. 

Французька компанія, яка публічно засудила російське вторгнення в Україну, хоча й не переклала це засудження російською на своїй сторінці, заявила, що “не бере участі в ухваленні рішень про видобуток конденсату “Новатек” і “не контролює його продажі”.

Там додали, що мажоритарний акціонер “Новатек”, який має частку в 51%, одноосібно приймає всі такі рішення.

“Мажоритарні пороги залежать від характеру рішень”, – виправдовуються в TotalEnergies, визнаючи де-факто можливість блокувати певні рішення.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і планує повне знищення України.

З 24 лютого до 23 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 13 560 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 5 614 цивільних осіб загинули, з них 362 дитини, 7 946 цивільних осіб отримали поранення, з них 610 дітей. 92 відсотки цих втрат були спричинені використанням вибухової зброї широкого радіуса дії в населених пунктах.

В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення у м. Тростянець Сумської області, липень 2022 рік

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористкою та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter