Франція розкритикувала судову реформу та реформу СБУ

Дата: 06 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що в міжнародних експертів спричиняють занепокоєння реформа української судової системи та реформа СБУ.

Про це він розповів в інтерв’ю РБК.

Фото: РБК

Негативний сигнал для міжнародної спільноти, за словами посла, дала відставка голови НБУ Якова Смолія, однак питання в партнерів викликають і інші запропоновані владою ініціативи. 

“Реформа правосуддя, яка зараз у Раді, – це не те, на що ми розраховували. Вона не збігається і з рекомендаціями МВФ. Старт був дуже хорошим. Але зараз ми бачимо, що той “турборежим” уже вимкнено. І іноді справи рухаються в неправильному напрямку. Крім судової реформи можу назвати ще й реформу СБУ. Це ті показники, які ми уважно моніторимо”, – заявив де Понсен.

Щодо реформи СБУ дипломат додав, що існує європейська місія, яка повинна допомагати з реформою, і туди залучено високопрофільних експертів:

“Франція, зокрема, вклала багато грошей і зусиль у цю реформу. І прикро бачити, що результат не такий, який хотілося бачити”.

Нагадаємо, що реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні минулого року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг. 20 травня парламент скерував президентський законопроєкт про реформу СБУ на доопрацювання, однак експерти стверджують, що запропоновані зміни не захищають прав людини та суперечать міжнародним нормам.

Щодо судової реформи, то президент Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт у червні, однак і він викликає багато запитань у фахівців. Так, зокрема, у документі немає жодного слова про міжнародних експертів у ВРП. Раніше ZMINA докладно розповідала, на які помилки в судовій реформі Зеленського вказують експерти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter