Франція має припинити трансляцію трьох російських телеканалів, які пропагують війну, – “Репортери без кордонів”

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Французький супутниковий телевізійний оператор Eutelsat має припинити трансляцію трьох російських телеканалів – “Россия 1”, “Первый канал” і НТВ, які є рупорами воєнної пропаганди Кремля.

З такою вимогою “Репортери без кордонів” (RSF) звернулися до французького регулятора телерадіомовлення ARCOM.

Джерело: RSF

“Франція не може миритись із ситуацією, коли оператори під її юрисдикцією сприяють воєнній пропаганді Кремля, порушуючи свої юридичні зобов’язання. Регулятор телерадіомовлення Франції має можливість покласти край цій ситуації, і ми закликаємо його діяти без зволікань”, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Організація звернулася до ARCOM щодо припинення трансляції трьох російських телеканалів дезінформації та пропаганди на Eutelsat із запитом на шести сторінках, який супроводжувався звітом на 266 сторінках.

На переконання RSF, контент, що транслюється на вказаних каналах, розпалює ненависть і геноцид та порушує вимоги, які місцеве законодавство висуває до телерадіомовних ЗМІ та супутникових операторів щодо поваги до людської гідності, охорони громадського порядку й “чесності, незалежності та плюралізму інформації та програм, які сприяли цьому”.

На підставі того, що Франція як держава має 22,65% акцій Eutelsat, а також того, що країна є депозитарієм міжнародної конвенції EUTELSAT IGO, “Репортери без кордонів” раніше вже просили місцевий уряд змусити супутникового провайдера припинити сприяти російській пропаганді, транслюючи ці телеканали, та передати звільнені супутникові слоти незалежним телеканалам новин.

“Цей запит до ARCOM спрямований на досягнення тієї ж мети іншими засобами”, – наголосили в RSF.

Один з найбільших у світі супутникових телевізійних операторів Eutelsat використовує два супутники для трансляції телеканалів російських компаній НТВ+ і “Триколор” у Росії та на окупованій території України. Ці дві компанії мають близько 15 мільйонів абонентів, що становить близько третини російських осель з передплатою, або 25% усіх осель в РФ.

Серед телеканалів, що вони транслюють, – “Россия 1”, “Первый канал” і НТВ, які є рупорами російської військової пропагандистської машини.

Ці канали постійно транслюють заяви, які за французьким законодавством є розпалюванням ненависті та насильства проти українського населення, закликами до масового знищення, до вбивства лідерів і навіть підбурюванням до геноциду.

Оскільки російські телеканали транслюються французьким оператором супутникового телебачення, вони підпадають під юрисдикцію Франції та, зокрема, підлягають нагляду з боку ARCOM відповідно до закону Франції про мовлення 1986 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Національна рада Латвії з електронних засобів масової інформації вилучила з переліку ретрансляції 20 російських телеканалів.

Мовлення цих телеканалів у країні припинили кілька років тому. Причиною стало внесення одного з вигодонабувачів роботи каналів Юрія Ковальчука до списку санкцій Євросоюзу. Йдеться про канали “Время: далекое и близкое”, “Бобер”, “Дом Кино”, “Дом Кино Премиум”, “Музыка Первого”, “O!”, “Поехали”, “Телекафе” та “Петербург – 5 канал”.

Russia Today вимкнули через розпалювання ненависті на тлі військової агресії РФ проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter