Фонд “Відродження” закликає владу припинити дискредитацію громадських активістів

Дата: 26 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародний фонд “Відродження” закликає владу України припинити порушення права на приватність та маніпуляції конфіденційною інформацією з метою дискредитації громадських активістів.

Про це йдеться у відкритій заяві фонду, оприлюдненій 26 травня.

“Заради попередження втрати взаємодовіри між владою і частиною громадянського суспільства, Міжнародний фонд “Відродження” закликає владу, яка допустила публічне та систематичне використання конфіденційної інформації та маніпулювання нею для компрометації громадських активістів, негайно зупинити це порушення права людини на повагу до приватного і сімейного життя та забезпечити безумовний захист цього права надалі”, – йдеться у заяві.

У фонді зазначають, що заява викликана інформаційною кампанією проти низки громадських експертів, які працюють у сфері антикорупційної політики, насамперед – керівників громадської організації “Центр протидії корупції”.

Головним інструментом даної кампанії, наголошують у “Відродженні”, є персональна інформація, отримання, збереження та захист якої належить до виключної компетенції державних органів. Чинне законодавство не передбачає передачу такої інформації на запит приватним чи юридичним особам, тому ми маємо всі підстави вважати, що ці дані отримані з порушенням вимог чинного законодавства України. 

Водночас Міжнародний фонд “Відродження” відповідально заявляє, що всі підтримані Фондом проекти громадської організації “Центр протидії корупції” виконані згідно з міжнародними стандартами належного проектного управління, відповідно до затверджених бюджетів і мають прозору звітність.

“Ми сподіваємось, що відповідні державні органи нададуть відповідь щодо причин, що зумовили неодноразове незаконне використання та маніпуляцію даними, захист яких є невід’ємною складовою демократичного державного управління”, – говориться в заяві.

У фонді наголошують, що “це необхідно зробити задля збереження єдності суспільства та формування атмосфери довіри, без чого неможливі ані демократичні реформи, ані ефективна протидія зовнішнім загрозам”.

Автори заяви також нагадують, що згідно з правовими позиціями Європейського суду з прав людини, прийнятний ступінь суспільного інтересу до приватного життя політиків та посадовців є істотно вищим, аніж ступінь дозволеного законом інтересу до життя інших громадян, у тому числі експертів громадських організацій. Тож не можна виправдовувати спроби втручання у життя громадських активістів немовби аналогічним інтересом цих активістів та медіа до життя посадовців, що виконують функції управління державою.

“Ми також закликаємо громадських активістів, особливо тих, хто працює над виявленням корупції високопосадовців, дотримуватись максимально збалансованого інформування про можливі факти корупції, уникати маніпуляцій та використання неперевірених фактів. Ми вважаємо, що ніхто не може бути поза критикою, однак будь-яка критика не повинна спрямовуватись на руйнацію інститутів держави, громадянського суспільства та подальше поширення атмосфери цинізму і недовіри в суспільстві”, – підкреслюється у заяві.

Нагадаємо, народний депутат від “Народного фронту” Павло Пинзеник 23 травня заявив, що проситиме перевірити діяльність ГО “Центр протидії корупції” щодо відмивання коштів.

Він послався на матеріали розслідування, яке нібито провело громадське об’єднання “Національний інтерес України”. У матеріалах, за словами Пинзеника, вказується, що попри велику заробітну плату члени ЦПК отримували гроші на рахунки фізичних осіб підприємців. “Так, наприклад сам фізичний підприємець Шабунін отримав протягом 2016–2017 років 1,7 млн гривень, фізична особа підприємець Устинова з тієї ж організації – 1,86 млн грн і так далі”, – сказав Пинзеник.

ЦПК у свою чергу заявив, що подаватиме до суду на Пинзеника за поширення неправдивої інформації щодо організації та її окремих членів. “Звинувачення нас у виводі коштів через фізичних осіб-підприємців є відвертою брехнею, єдиною метою якої є дискредитація ЦПК та легалізація майбутнього чергового наїзду фіскалів та правоохоронців на організацію”, – сказано у заяві організації.

9 квітня під будинком голови організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна пройшов пікет, в організації якого він звинувачує керівництво СБУ

Виконавцем акції, за словами Шабуніна, був діючий керівник управління СБУ із захисту національної державності Роман Матковський. 

12 травня Олександра Устінова, яка працює у Центрі протидії корупції, заявила, що за нею та за її будинком стежать особи, які на замовлення СБУ знімають про неї фільм з метою дискредитації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter