Financial Times знайшло на російських сайтах з усиновлення викрадених з України дітей, яких вважали безвісти зниклими

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Аналітики Financial Times (FT) ідентифікували та знайшли на пов’язаному з російським урядом сайті оголошення щодо усиновлення чотирьох українських дітей. Ім’я та вік однієї дитини відрізняються від справжніх. Ім’я іншої – написане за російським варіантом. 

Про це стало відомо з розслідування FT.

Джерело: Financial Times

Діти, яких розшукало FT і чиї особи разом із їхніми родинами підтвердила українська влада, опинилися в Тульській та Оренбурзькій областях. Одну дитину росіяни вивезли в окупований Крим. Опікуни та влада України раніше не знали про місцезнаходження цих дітей. Про їхнє українське походження у документах на сайті з усиновлення також не згадується. 

Це діти віком від 8 до 15 років, яких росіяни вивезли з українських державних соціальних установ під час окупації на початку вторгнення у 2022 році.

В українському Центрі захисту прав дитини (ЦЗПД) аналітикам FT підтвердили дані дітей. Центр також очікує на подальше підтвердження щодо ще двох дітей, знайдених FT, які, на їхню думку, є українцями.

Після виходу розслідування Financial Times, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван назвав дії російської влади огидними та жахливими:

“Ці українські діти зі своїми родинами належать до України. Росія веде війну не тільки проти українських військових, а й проти українського народу. Як раніше заявляв президент (президент США Джо Байден. – Ред.), Росія вчиняє в Україні воєнні злочини та злочини проти людства”.

Раніше ZMINA розповідала, що дітей, вивезених з тимчасово окупованих територій, росіяни утримують в інтернатах, де їм влаштовують так звані уроки мужності та запрошують на зустріч російських військових, або в кадетські коледжі. Після такого “виховання” діти планують вступати до військового училища та ображаються, якщо їх називають українцями.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк вже пояснювала, що депортація та переміщення українських дітей – одна зі складових до асиміляції молоді з окупованих територій до російського простору:

“Ми знаємо про процеси депортації. Ми знаємо про процеси передачі цих дітей в російські сім’ї під опіку, вже навіть є і факти усиновлення. Це просто взаємопов’язані моменти”.

Тобто спочатку росіяни передають українських дітей під опіку в російській сім’ї, а потім їхні опікуни подають заяву про те, щоб прийняти їх до російського громадянства. Вони депортують українських дітей на територію Російської Федерації або навіть замінюють керівництво відповідних установ на окупованій території. І це керівництво робить з цих дітей громадян РФ.

Раніше журналісти видання “Важливі історії” встановили, що у російському спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилось майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter