Фігуранта білогірської справи “Хізб ут-Тахрір” після етапу з Криму до Росії відправили в карцер

Дата: 28 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Фігуранта білогірської справи “Хізб ут-Тахрір” Енвера Омерова після етапування з анексованого Криму в СІЗО №1 російського Ростова-на-Дону помістили до карцера на 15 діб.

Про це “Крим.Реалії” розповів генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський.

За його словами, коли 19 травня він відвідав Омерова в слідчому ізоляторі, той був у спецодязі для ув’язнених, яких перевели в карцер. Генконсул уточнив, що Омерова помістили в карцер 12 травня, відразу після етапування із СІЗО Сімферополя.

“З Енвером ми знайомі з часів, коли він відвідував судові засідання в Північно-Кавказькому окружному військовому суді (нині Південний окружний військовий суд. – Ред.). Тепер ми разом сидимо не серед слухачів на черговому засіданні, а в СІЗО навпроти один одного, ось тільки він, окрім усіх неприємностей, ще й у спецодязі ув’язненого, який перебуває в карцері на 15 діб, починаючи з 12 травня. Нам було про що поговорити. Намагатимемося всіляко допомогти, адже проблеми зі здоров’ям не дають йому спокою. Сподіваюся, жорсткі умови перебування в карцері не позначаться на його і так ослабленому здоров’ї”, – розповів Малишевський.

У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу консули Генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідали громадян України – кримських татар, мусульман, яких утримують у слідчих ізоляторах у російських Ростові-на-Дону, Таганрозі й Шахтах.

Повідомляється, що, зокрема, відбулися зустрічі з Емір-Усеїном Куку, Енвером Омеровим, Айдером Джаппаровим, які перебувають у СІЗО-1, Муслімом Алієвим у СІЗО-2, Арсеном Джеппаровим у СІЗО-4.

Раніше повідомлялося про те, що фігурантів білогірської справи “Хізб ут-Тахрір” Енвера і Ризу Омерових, а також Айдера Джаппарова етапували з Криму до СІЗО №1 російського Ростова-на-Дону для розгляду кримінальної справи по суті в Південному окружному військовому суді.

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter