У МЗС України відреагували на заяву прем’єра Словаччини щодо територіальних поступок Росії

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко прокоментував скандальну заяву прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо про те, що Київ повинен “поступитися територіями, щоб припинити війну Росії”.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Олег Ніколенко. Джерело: фейсбук-сторінка дипломата

Реакція МЗС України з’явилася після того, як Фіцо заявив, що Україна нібито має погодитися на територіальні поступки Росії.

“Повинен бути якийсь компроміс. Чого вони чекають, що росіяни підуть з Криму, Донбасу і Луганська? Це нереалістично”, – сказав він в інтерв’ю словацькому радіо RTVS.

У повідомленні Ніколенко наголосив, що не може бути жодних компромісів щодо територіальної цілісності ні України, ні Словаччини, ні будь-якої іншої країни.

“Україна та партнери докладають зусиль задля виведення росіян із Криму, Донбасу та Луганська, щоб вони не пішли далі, зокрема і до Кошицького, Пряшівського та інших словацьких країв”, – написав він.

Без безпеки в Україні не буде безпеки ні в Словаччині, ні в Європі загалом, тож треба спільними зусиллями наближати українську перемогу, підкреслив речник українського МЗС.

Нагадаємо, восени 2023 року в Словаччині після виборів змінився уряд країни. До влади прийшла коаліція на чолі з прем’єром Робертом Фіцо. Вона, зокрема, припинила постачання зброї Україні.

Фіцо неодноразово висловлювався за мирні перемовини між Україною та Росією і стверджував, що Україна не зможе перемогти у війні. 

Також він підтримав позицію угорського прем’єра Віктора Орбана про заборону виділення 50 мільярдів євро для України під приводом того, що така фінансова підтримка може “зашкодити” бюджету Євросоюзу. І угорський, і словацький очільники уряду вважають, що й війну неможливо вирішити військовим шляхом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що міністерство культури Словаччини відновило співпрацю з Росією та Білоруссю, яку призупинили після російського повномасштабного вторгнення в Україну в березні 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter