Уряд Словаччини заявив про відновлення культурної співпраці з Росією та Білоруссю

Дата: 21 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури Словаччини заявило про відновлення співпраці з Росією та Білоруссю, яку призупинили після російського повномасштабного вторгнення в Україну у березні 2022 року.

Про це пише словацька Pravda з посиланням на відповідне рішення голови відомства Мартіни Шимковичової, яке набуло чинності 15 січня 2024 року.

Мартіна Шимковичова. Джерело: Vaclav Salek / CTK / dpa

За словами урядовиці, “у світі існує десятки воєнних конфліктів, на нашу думку, у зв’язку з ними не повинні страждати художники та культура”.

Від 2022 року у Словаччині офіційно забороняли мінкульту та його співробітникам будь-які відносини з інституціями з Росії та Білорусі. Однак у країні могли виступати артисти та художники з Росії, які не підтримують режим Путіна. Відтепер обмеження зняли й на співпрацю з державними органами.

Нагадаємо, восени 2023 року у Словаччині після виборів змінився уряд країни. До влади прийшла коаліція на чолі з прем’єром Робертом Фіцо. Вона, зокрема, припинила постачання зброї Україні.

Фіцо неодноразово висловлювався за мирні переговори між Україною та Росією і стверджував, що Україна не зможе перемогти у війні. 

Також він підтримав позицію угорського прем’єра Віктора Орбана про заборону виділення 50 мільярдів євро для України під приводом того, що така фінансова підтримка може “зашкодити” бюджету Євросоюзу. І угорський, і словацький очільники уряду вважають, що й війну неможливо вирішити військовим шляхом.

Мартіна Шимковичова представляє в новому уряді країни Словацьку національну партію, що займає проросійську позицію.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Словаччині Міністерство культури скоротить кількість прайдів та освітніх заходів, які висвітлюють ЛГБТК+ питання.

Як написала Шимковичова в офіційній заяві міністерства на сторінці у фейсбуці: “ЛГБТ+ організації … більше не будуть паразитувати на грошах департаменту культури. Я, безумовно, не дозволю цього під своїм керівництвом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter